Gerard de Rooy heeft in de derde etappe van de Dakar Rally zijn beste resultaat geboekt bij de truckers tot dusver. De Brabander reed tussen San Juan en Chilecito enige tijd op kop in zijn Iveco, maar finishte als derde.

De Russen Airat Mardejev (eerste) en Andrej Karginov konden de motor van hun Kamaz iets eerder afzetten in het bivak in het westen van Argentinië.

De Rooy gaf vier minuten en dertig seconden toe op de winnaar en is nu de best geklasseerde Nederlander. Zijn ploeggenoot Hans Stacey eindigde dinsdag als negende op 12.47 en raakte de leidende positie kwijt.

Mardejev loste hem af. Zijn voordelige marge met de Tsjech Ales Loprais (MAN) en Karginov, de winnaar van 2014, is een kleine acht minuten.

Auto's

Orlando Terranova won de derde etappe bij de autocoureurs. De Argentijn, die in de openingsrit de zege cadeau kreeg door een tijdstraf voor Nasser Al-Attiyah, parkeerde zijn Mini met een voorsprong van bijna twee minuten op de Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers in het bivak in Chilecito.

De karavaan moest na vertrek uit San Juan een klassementsproef van 284 kilometer rijden.

Voor Bernhard ten Brinke en zijn Belgische navigator Tom Colsoul, maandag knap derde, verliep de proef desastreus.

De hoogst geklasseerde Nederlander sloeg met zijn Toyota over de kop, zonder ernstige gevolgen. Hij verspeelde door de crash wel meer dan een half uur en viel terug in de rangschikking.

Erik van Loon (Mini) hield de schade beperkt tot een kleine twaalf minuten en finishte daarmee als achtste. "Het was een beetje zoeken vandaag", reageerde hij mede namens bijrijder Wouter Rosegaar. "Daar hebben we een paar minuutjes mee verloren. Maar we zijn dik tevreden."

Klassement

Van Loon en Ten Brinke handhaafden zich in de top tien. Al-Attiyah bleef de leider. De marge met De Villiers is nu nog 5.18. Terranova steeg naar de derde plaats.

Opvallend was ook de opmars van Peugeot, dat zijn rentree maakt in de Dakar Rally, met de Spanjaard Carlos Sainz en de Fransman Stéphane Peterhansel als boegbeelden. Sainz werd dinsdag vierde. Dat is nu ook zijn plek in het algemeen klassement.

Motors

Matthias Walkner liet in de derde etappe zijn kwaliteiten als motorcrosser zien. De Oostenrijkse debutant, voormalig wereldkampioen in de MX3, was op weg naar Chilecito, met 220 kilometer klassementsproef, de beste op zijn KTM.

Hij bleef de Spanjaard Marc Coma (KTM) 40 seconden voor. Diens landgenoot Joan Barreda (Honda) verdedigde zijn leidende positie in het algemeen klassement door derde te worden op 1.53. Hans Vogels was de beste Nederlander, 22e.