De hitte heeft de motorrijders in de Dakar Rally overvallen tijdens de tweede etappe. Tientallen uitgeputte en oververhitte deelnemers werden door de organisatie voortijdig uit de kokende woestijn van Argentinië gehaald, waar de temperatuur opliep tot 50 graden Celsius.

De gestrande Robert van Pelt wachtte urenlang in de brandende zon op hulp. De 21-jarige Ridderkerker moest met ernstige uitdrogingsverschijnselen per helikopter naar een veldhospitaal worden afgevoerd.

''Het was doodeng. Ik was echt bang dat ik het niet zou redden'', liet hij dinsdag weten via zijn team Yamaha Nederland.

Hij zat er na vierhonderd kilometer flink doorheen. ''Ik was een paar keer hard gevallen en toen ook mijn water op raakte, heb ik de organisatie gebeld. Ze zeiden dat ze er meteen aan zouden komen, maar dat duurde uiteindelijk drie uur. Al die tijd lag ik voor pampus in de brandende zon, zonder water.''

Van Pelt belandde in een tent middenin de woestijn aan het infuus. ''De tent lag vol met jongens die uitgedroogd en oververhit waren geraakt. Het was een slagveld en helaas was ik er ook bij."

"De organisatie had de wedstrijd al veel eerder moeten stilleggen, want het was veel te warm en veel te zwaar'', zei de Nederlander, die in de derde etappe niet meer van start gaat.

Bubbelen

Van de vijf avontuurlijke Nederlanders die voor het BAS Dakarteam aan de beruchte rally meedoen, reed alleen Jan van Gerven de 518 kilometer lange proef uit. Caspar en Sjors van Heertum, Caspar Schellekens en Bastiaan Nijen Twilhaar moesten hun tocht op last van de wedstrijdleiding afbreken.

''Het was qua hitte vergelijkbaar met etappe vijf van vorig jaar'', wist Nijen Twilhaar. ''Toen is er een motorrijder overleden. Dat wilde de organisatie nu natuurlijk voorkomen.''

Jasper Riezebos behoorde ook tot de motorrijders die voortijdig uit de proef werd gehaald. ''Ik hoorde dat die laatste honderd kilometer een hel was. Dat was het ervoor ook al in de woestijn'', aldus de motorcrosser uit IJsselmuiden.

De motorrijders hadden grote moeite om door dat fijne stuifzand te ploegen. ''Je weet niet wat je meemaakt. Het was echt gevaarlijk. Op het laatste stuk was het zo heet dat de benzine in de tank begon te borrelen. Dat heb ik nog nooit meegemaakt, zo warm. Ik hoorde het voortdurend bubbelen.''

Derde etappe

De derde etappe van de Dakar Rally is inmiddels van start gegaan in het Argentijnse San Juan. In totaal hebben twaalf motorcoureurs en zes bestuurders van een quad de strijd moeten staken.

Diverse deelnemers moeten op dinsdagochtend nog een deel van de tweede etappe voltooien omdat ze hebben moeten overnachten in de woestijn.

Dat gold ook voor Jan Lammers bij de trucks en Tom Coronel die in een buggy rijdt. Beiden reden hun voertuig pas dinsdagochtend het bivak voor de derde proef binnen.

Toms broer Tim Coronel staat nog altijd vast in de woestijn. Hij probeerde maandag onderweg de stuurproblemen van zijn buggy zelf te herstellen, maar dat lukte niet. Ook hij moest daardoor noodgedwongen de nacht doorbrengen in het stuifzand. Een assistentiewagen is onderweg om hem te helpen.

Volgens de organisatie zijn de broers Coronel en Lammers ondanks hun vertraging startgerechtigd voor de derde proef van 284 kilometer richting Chilecito.

Alles wat u moet weten over de Dakar Rally