Tom Boonen, Stijn Devolder en Patrick Lefevere moeten mogelijk voor de rechter verschijnen in België.

De wielrenners worden net als de teammanager bij Etixx-Quick Step verdacht van belastingontduiking.

Het drietal zou via complexe fraudesystemen voor 'aanzienlijke bedragen belasting hebben ontdoken, zo meldt het Kortrijkse parket in diverse Belgische media.

"Het gaat om een zaak van belastingontduiking waarbij het met complexe fraudesystemen de bedoeling was inkomsten van wielrenners verborgen te houden voor de fiscus", luidt de verklaring.

Schikking

Boonen, woonachtig in Monaco, heeft in 2012 al eens een schikking getroffen met de fiscus. Dat zou in dit geval weer kunnen gebeuren.

"De meest normale weg is dat zij voor de correctionele rechtbank verschijnen. Het is echter mogelijk dat ze een akkoord sluiten met de fiscus en daarna ook met het openbaar ministerie om dat te vermijden", legt Tom Janssens van het parket uit aan Sporza.

De strafbare feiten komen uit een onderzoek naar Quick-Step dat al jaren liep en nu klaar is. De rechtbank zou in deze zaak celstraffen of hoge boetes kunnen uitspreken.

De 34-jarige Boonen, die onder meer drie keer de Ronde van Vlaanderen en viermaal Parijs-Roubaix won, rijdt al sinds 2003 voor Quick-Step. Lefevere (60) is manager van de ploeg sinds de start in 2002.