Prins Ali Bin Al Hussein van Jordanië heeft dinsdag laten weten dat hij zich verkiesbaar stelt voor het voorzitterschap van de FIFA.

Hij neemt het in mei op tegen de huidige voorzitter Sepp Blatter uit Zwitserland en Jérôme Champagne, een Fransman die in het verleden als official fungeerde bij de FIFA.

Prins Ali is vice-president van de FIFA en hoofd van het Jordaans en West-Aziatische voetbalfederaties. De Jordaniër zegt dat het tijd is "de aandacht te verleggen van de administratieve controverse naar de sport".

"Dit was geen makkelijke beslissing", schrijft de prins in een verklaring. "Het kwam na een zorgvuldige overweging en veel discussies met gerespecteerde FIFA-collega's in de afgelopen maanden."

Video: Prins Ali gaat strijd aan met Blatter

Platini

De 78-jarige Blatter ligt al tijden onder vuur bij de FIFA, onder meer vanwege vermeende corruptie binnen de bond bij het toewijzen van de WK's van 2018 en 2022 aan Rusland en Qatar.

Verschillende UEFA-leden alsmede voorzitter Michel Platini van de Europese voetbalbond moedigden prins Ali aan zich kandidaat te stellen voor het FIFA-voorzitterschap.

''Ik ken prins Ali erg goed'', aldus Platini. ''Hij beschikt over de benodigde geloofwaardigheid om deze hoge functie te bekleden. We zullen nu afwachten met wat voor voorstellen hij komt en wat zijn programma zal zijn voor de toekomst van het voetbal.''

Behalve Platini reageerde ook Wolfgang Niersbach enthousiast. De voorzitter van de Duitse voetbalbond vindt het, evenals zijn Nederlandse collega Michael van Praag, hoog tijd dat er een einde komt aan het regime-Blatter.

Prins Ali hoopt bij de verkiezing bijval te krijgen van de lidstaten uit Europa en Azië, al heeft dat laatste continent al beloofd op Blatter te stemmen.

Verandering

De 39-jarige prins heeft naar eigen zeggen in gesprekken met FIFA-officials 'steeds maar weer gehoord dat het tijd is voor verandering'. "Het voetbal verdient een bond van wereldklasse, die een goede service biedt en staat voor ethiek, transparantie en goed bestuur."

Blatter is al bezig aan zijn zeventiende jaar als FIFA-preses. De verkiezing wordt dit jaar op 29 mei gehouden in Zürich.