Trucker Hans Stacey is in de tweede etappe van de Dakar Rally als vierde geëindigd, maar hij blijft de leider in het algemeen klassement.

De Rus Edoeard Nikolajev (Kamaz) zit de Nederlander, die in een Iveco rijdt, nu echter op de hielen. Het verschil is slechts twintig seconden.

De vrachtwagens werden maandag over een ander parcours gestuurd dan de motoren, auto's en quads. De klassementsproef ging over 331 kilometer.

Nikolajev, de winnaar van 2013, bleef de Wit-Rus Siarhej Viazovitsj (MAZ) en zijn landgenoot Airat Mardejev (Kamaz) net voor. Het verschil was minder dan een minuut. Stacey gaf 1.27 toe.

Martin van den Brink (Renault) kwam als zesde over de finish, Marcel van Vliet (MAN) als negende. Gerard de Rooy viel net buiten de top tien. Fons Jans (DAF) was de eerste trucker die de strijd moest staken.

Auto's

De Nederlanders Bernhard ten Brinke en Erik van Loon presteerden maandag goed in de tweede etape van de Dakar Rally bij de auto's met een respectievelijk derde en zevende plaats.

De etappewinst ging net als zondag naar de Qatarees Nasser Al-Attiyah. Door een tijdstraf werd hij toen in het klassement echter teruggezet van de eerste naar de zevende plaats.

Onder zware omstandigheden voltooide hij de liefst 518 kilometer klassementsproef op weg naar naar San Juan in zijn Mini in 5.04.50.

De Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers kwam op 8.30 als tweede over de finish. De Villiers rijdt evenals nummer drie Ten Brinke in een Toyota.

Motoren

De thermometer liep maandag op tot boven de 40 graden. Voor de mindere goden onder de motorrijders werd de etappe ingekort om problemen door extreme vermoeidheid in de slotfase te voorkomen.

De Spanjaard Joan Barreda (Honda) won. De Portugezen Paulo Gonçalves en Ruben Faria werden respectievelijk tweede en derde.

Bij de motoren waren er geen hoofdrollen voor de Nederlanders. Hans Vogels was bij het passeren van de eindstreep de beste Nederlander op de 23e plek.

Alles wat u moet weten over de Dakar Rally