FC Barcelona heeft het contract met technisch directeur Andoni Zubizarreta per direct ontbonden. Adjunct-technisch directeur Carles Puyol heeft de club eveneens verlaten.

De Catalanen melden het vertrek van Zubizarreta maandag in een verklaring op de clubsite.

"De club wil Zubizarreta bedanken voor zijn bijdrages, toewijding en professionalisme in de laatste vier jaar", zo luidt het statement. De 53-jarige oud-doelman was sinds juni 2010 in dienst van Barcelona als technisch eindverantwoordelijke.

Puyol vertrekt op eigen initiatief bij de Catalanen. Hij maakte zijn besluit maandag wereldkundig via Facebook.

De oud-verdediger was pas drieënhalve maand bezig met zijn nieuwe functie bij Barcelona. "Deze maanden hebben me de kans gegeven om een andere kant van de club te zien", schrijft Puyol.

"Ik heb veel geleerd, ben erg dankbaar en wil nu andere dingen gaan ervaren. Ik wil zowel persoonlijk als professioneel groeien, zodat ik in de toekomst hopelijk kan terugkeren bij Barcelona en de club de onvergetelijke jaren terug kan geven die ze mij hebben gegeven."

Transferverbod

Zubizarreta lijkt de prijs te betalen voor zijn weinig succesvolle transferbeleid van de laatste jaren en het transferverbod dat de FIFA begin april 2014 oplegde. De disciplinaire commissie van de wereldvoetbalbond strafte de Spanjaarden voor het vastleggen en registreren van buitenlandse spelers onder de 18 jaar.

Barcelona ging in beroep en kon daardoor afgelopen zomer nog spelers aantrekken, maar eind vorig jaar bevestigde ook het internationaal sporttribunaal CAS dat de 22-voudig kampioen van Spanje in de komende twee transferperiodes de markt niet op mag.

Hangende het beroep gaf Zubizarreta afgelopen zomer nog zo'n 170 miljoen euro uit aan nieuwe spelers zoals Luis Suarez, Ivan Rakitic, Jérémy Mathieu, Thomas Vermaelen en Douglas. Zeker die laatste drie hebben nog allesbehalve kunnen overtuigen. Vermaelen wacht door blessures zelfs nog op zijn debuut.

126 interlands

Zubizarreta speelde tussen 1986 en 1994 ruim driehonderd wedstrijden voor de Spaanse grootmacht. Hij heeft ook 126 interlands voor Spanje achter zijn naam staan.

Voor zijn periode bij Barcelona was de Bask als technisch directeur in dienst bij een van zijn andere voormalige clubs, Athletic Bilbao.

Puyol speelde zijn gehele carrière bij Barcelona. Hij stopte afgelopen zomer en speelde vanaf het seizoen 1999-2000 bijna vierhonderd competitieduels voor de Catalanen. Voor Spanje speelde hij 100 interlands.

Barcelona-president Josep Maria Bartomeu hoopt snel een nieuwe technisch directeur te presenteren, maar het doorschuiven van Puyol is dus geen optie.

FC Barcelona mag definitief geen spelers kopen in 2015