Bauke Mollema kijkt uit naar zijn rol als enige kopman van een ploeg in de grote rondes. 

"Bij die ploegen begonnen we vaak aan een grote ronde met twee of meer leiders. Ik denk dat dat voor mij niet de beste tactiek is. Ik denk dat het beter is met één kopman te starten en een plan B achter de hand te houden'', zegt Mollema maandag op wielersite Cyclingnews.

Trek-baas Luca Guercilena bood Mollema totale steun aan voor zijn ambities in de Tour, waar hij bij Belkins opvolger Lotto-Jumbo te maken zou krijgen met sterke teamgenoten als Robert Gesink en Wilco Kelderman.

"Ik weet niet hoe dat gelopen zou zijn, maar ik voelde bij mijn eerste gesprek met Luca meteen het vertrouwen en mijn besluit was direct duidelijk. De laatste paar jaar had ik niet het gevoel dat ik me voldoende verbeterde. Misschien had ik een nieuwe omgeving nodig om de volgende stap te zetten. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging."

"Dit leek me het perfecte team gezien de rol die ze voor mij in gedachten hadden, als kopman in etappekoersen en deelnemer aan de klassiekers.''

Top vijf

De 28-jarige Mollema zet in op een top vijf-notering in de Ronde van Frankrijk en denkt dat de keuze voor een nieuwe ploeg hem daarbij kan helpen.

"Het is een enorme verandering. Ik heb altijd voor hetzelfde team gereden, dus ik wist eerlijk gezegd niet precies wat ik kon verwachten bij Trek. Maar ik ben geweldig goed opgevangen en voel me zeer op mijn gemak. Na een paar dagen voelde de overstap al een stuk minder groot. Ik ben heel blij met hoe het nu gaat."

De klimmer zal eind januari op Mallorca zijn eerste wedstrijden van het seizoen rijden. Daarna start Mollema in de Ronde van Murcia, de Ruta del Sol, de Tirreno-Adriatico, de Ronde van het Baskenland en de heuvelklassiekers in april.

De Groninger wil in de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik om de ereplaatsen meedoen. "Met Frank Schleck en Julian Arredondo hebben we een goede ploeg voor in de Ardennen. Dat zijn jongens die zelf voor een goed resultaat kunnen gaan of mij kunnen helpen.''

"Ik heb mijn beste winter ooit gehad op de fiets, hopelijk gaat dat zich uitbetalen. Ik wil in het voorjaar al in topvorm zijn."

Hoe ziet de wielerkalender eruit in 2015?