Kiki Bertens is maandag met een nederlaag begonnen aan het nieuwe tennisjaar. De 23-jarige Nederlandse moest in de eerste ronde in Auckland haar meerdere erkennen in Kurumi Nara.

De Japanse zegevierde met 6-3 en 6-2 in een wedstrijd die exact één uur in beslag nam.

Bertens kreeg slechts één, onbenutte, breakkans tegen de nummer 45 van de wereld. Zelf moest de mondiale nummer 68 drie keer haar service inleveren.

''Niet de start zoals ik die graag gezien had! Hard door blijven trainen en volgende toernooi weer knallen'', twitterde Bertens na haar verlies.

De als tweede geplaatste Sara Errani beleefde ook een vroege aftocht in Nieuw-Zeeland. De Italiaanse vloog er in de eerste ronde uit tegen de Slowaakse Daniela Hantuchova: 3-6 en 2-6.

Het WTA-evenement in Auckland is een van de toernooien in de aanloop naar de Australian Open, het Grand Slam-toernooi dat maandag 19 januari van start gaat.

Hopman Cup

In de Hopman Cup boekte Serena Williams een zege. De Amerikaanse verloor de eerste set tegen de Italiaanse Flavia Pennetta met 6-0, maar sloeg daarna terug: 6-3 en 6-0.

De zege betekende ook een 1-0 voorsprong voor het team van de Verenigde Staten in het officieuze WK voor gemengde koppels

''Ik had behoorlijk last van een jetlag en daarbij kwam dat Flavia sterk speelde. Ik had een stevige kop koffie nodig om mijn benen in beweging te krijgen'', meldde de 33-jarige Williams.

De nummer één van de wereld uiteindelijk samen met partner John Isner de strijd tegen Italië met 3-0. Isner versloeg in het enkelspel Fabio Fognini (5-7 7-5 en 7-6 (4)), waarna Williams en Isner ook het gemengd dubbel wonnen van Pennetta/Fognini (6-2 2-6 en 11-9).