Gary Anderson heeft zich zondag voor de eerste keer in zijn carrière gekroond tot wereldkampioen darts. De Schot was in de finale met 7-6 te sterk voor zestienvoudig winnaar Phil Taylor.

In een spannende partij in het Londense Alexandra Palace zag de Schot zijn Engelse opponent 'The Power' tot twee keer toe terugkomen, maar won hij alsnog zijn eerste WK van profbond PDC.

De 44-jarige 'Flying Scotsman' bereikte in 2011 al eens de eindstrijd, maar moest toen zijn meerdere erkennen in Adrian Lewis. Taylor, een ronde eerder te sterk voor Raymond van Barneveld, schreef het toernooi al zestien keer op zijn naam.

Anderson is pas de eerste Schot die de wereldtitel pakt bij de PDC. De beul van titelverdediger Michael van Gerwen in de halve finales noteerde en passant een recordaantal 180'ers in Alexandra Palace.

Taylor moest zich ondanks zijn ervaring vooral gewonnen geven vanwege het missen van dubbels; 'The Power' gooide slechts 33 procent van zijn dubbels uit, tegenover 39 van Anderson, die wel een lager gemiddelde noteerde (97,68 tegen 100,69).

Inhaalrace

Al vroeg in de partij nam 'The Flying Scotsman' een voorsprong van twee sets (3-1), maar Taylor won vervolgens drie sets op rij en zette zo 4-3 op het scorebord. In het achtste bedrijf benutte hij twee pijlen niet, waardoor Anderson de stand weer gelijk kon trekken.

De negende set bleek een belangrijke voor Anderson. De Schot gooide zijn eerste twee pijlen in de triple 20, maar door zijn derde vielen alle pijlen uit het bord. In de volgende leg had hij de kans om een break te plaatsen, maar werd hij uit zijn concentratie gehaald door een fluitende toeschouwer.

Nadat Taylor een 2-0 voorsprong in de set nam, vocht Anderson zich knap terug en trok hij de set alsnog naar zich toe: 5-4. Ook de volgende set bleek een prooi voor de 44-jarige Schot, die zelf mocht beginnen aan de elfde set. Taylor herpakte zich, gooide bijna een 9-darter en kwam na 6-5 ook nog op 6-6.

In de allesbeslissende set bleek Anderson oppermachtig voor de ervaren Taylor, die zijn zenuwen niet de baas leek en zelfs drie pijlen voor dubbel 16 miste. In de derde leg had de Schot slechts twee kansen nodig voor de dubbel 12, waardoor hij zich voor het eerst tot wereldkampioen kroonde.

Premier League

Na afloop van de finale werd bekendgemaakt welke tien spelers dit seizoen deel mogen nemen aan de Premier League of Darts. Van Gerwen en Van Barneveld zagen Stephen Bunting, Kim Huybrechts en James Wade op het laatste moment toegevoegd worden aan het schema.

Daarnaast geven Taylor, Anderson en Lewis acte de présence als geplaatste spelers. Peter Wright en Dave Chisnall completeren het tiental deelnemers, dat het in competitieverband tegen elkaar opneemt.

Anderson: 'Taylor zal altijd de beste darter blijven' | Wildcard Van Barneveld voor Premier League Darts