Bondscoach Jeroen Otter van de Nederlandse shorttrackers maakt zich zorgen over het feit dat het nog onduidelijk is waar zijn sporters de komende twee zomers moeten gaan trainen.

Vanwege een verbouwing ligt er in 2015 en 2016 geen zomerijs in Thialf, waardoor de shorttrackers in de voorbereiding op de komende twee seizoenen niet op hun vaste trainingslocatie terecht kunnen.

"Dat is heel zorgelijk", zegt Otter zondag bij het NK in Amsterdam in gesprek met NU.nl. "Je kunt als Nederlander de top halen, maar dan hebben we wel faciliteiten en een goede technische staf eromheen nodig. De sporters weten ook dat het verdomd moeilijk wordt als ze geen ijs hebben."

De voormalig shorttracker werd na de Spelen van 2010 aangesteld als bondscoach en leidde de Nederlandse ploeg in de laatste jaren naar verschillende successen op EK's en WK's.

Bovendien veroverde Sjinkie Knegt afgelopen winter in Sotsji met brons op de 1000 meter de eerste Nederlandse shorttrackmedaille ooit op de Spelen.

Otter zou graag willen voortborduren op die prestaties. "Maar dat kan in onze sport alleen als je faciliteiten hebt, en die zijn er op dit moment niet voor de komende twee zomers. Dus daar moet vanuit de KNSB en misschien in samenwerking met anderen heel hard naar gezocht worden."

Contract

Het contract van de 50-jarige coach met de schaatsbond loopt nog door tot april van 2016. Otter vertelde zaterdag aan de Leeuwarder Courant dat hij door de onzekerheid over de trainingsfaciliteiten nog niet weet of hij zijn verbintenis wil verlengen.

"Het is niet zo dat ik de pers ben gaan opzoeken om de KNSB onder druk te zetten", aldus Otter op zondag. "Maar ik ga niet naar een Olympische Spelen toe als ik niet geloof dat we daar iets kunnen neerzetten."

"Het zouden in 2018 mijn achtste Spelen worden, dus het gaat mij er niet om, om te zeggen dat ik nog een extra Spelen kan bijschrijven. Ik wil op mijn palmares een medaille erbij, of twee, of drie. En daar hoort gewoon schaatsen bij in de zomer, zo simpel is het."

Knegt: 'Ik ben een van de favorieten op het EK shorttrack'