Jorrit Bergsma en Mariska Huisman zijn zondag in Groningen op het kunstijs van Kardinge Nederlands kampioen op de marathon geworden.

Voor Bergsma is het zijn eerste nationale titel op kunstijs. De schaatser van Team Clafis rekende in de sprint af met Marcel van Ham, die als enige Bergsma kon volgen.

Gary Hekman sprintte naar de derde plaats, vijfvoudig kampioen Arjan Stroetinga werd vierde.

Van Ham en Bergsma namen samen een ronde voorsprong. Het peloton moest daarom vijf ronden voor het einde om de derde plaats sprinten.

Bergsma en Van der Ham streden daarna samen om de titel. In een soort 'surplace' reden ze door en gingen ze in de laatste ronde een lange sprint aan. Bergsma, die niet helemaal fit aan de wedstrijd begon, was de snelste.

Ziek

Bergsma kroonde zich eerder al twee keer tot Nederlands kampioen op natuurijs. Afgelopen jaar pakte de Fries bovendien olympisch goud op de 10.000 meter.

"Ik had deze nog niet, dus dit is wel erg mooi. Maar ik had dit niet verwacht", zei hij na afloop tegen de NOS. "Ik ben ziek geweest en ik heb gister pas weer wat gereden. Ik heb zelfs nog getwijfeld of ik wel zou starten, maar het ging eigenlijk best goed. Dat weekje ziek zijn is achteraf misschien wel goed geweest."

Hij vond de laatste rondjes lastig. "Het was vooral belangrijk dat ik als eerste de laatste bocht in zou gaan. Ik had vertrouwen dat ik hem dan wel zou kunnen pakken. Gelukkig is dat gelukt."

Van Ham had graag de titel gepakt, maar kon leven met zijn zilveren medaille. "Het was spannend. Hij is toch een grote man. Ik wilde niet te vroeg gaan, want ik dacht: dan slinger ik hem aan en rijdt hij mij er op snelheid af. Met deze tweede plek ben ik ook blij, want het was vaak net niet de laatste tijd."

Er gingen 64 schaatsers van start. Bob de Jong haalde de finish niet; de routinier stapte ongeveer dertig rondes voor de finish uit de wedstrijd. Ook Erben Wennemars gaf op.

Vrouwen

Eerder op de dag triomfeerde Huisman bij de vrouwen in de massasprint. Irene Schouten werd tweede, Foske Tamar van der Wal legde beslag op het brons.

Afgelopen jaar was de titel een prooi voor Van der Wal. Eerder toonde Huisman zich in 2010 en 2012 de sterkste.

Huisman, die rijdt voor Haardhout.com, maakte het af in de eindsprint van een uitgedund peloton. Zeker de helft van de 67 schaatssters haakte af in het hoge tempo dat tachtig ronden duurde.

Vijftien rondes voor de finish kwam Huisman nog ten val. "Nu zijn ze me kwijt dacht ik, maar mijn ploeggenotes hielpen me terug te komen in de groep."

"Dat was super. Toen voelde ik me wel verplicht om het ook af te maken en dat lukte gelukkig."