Hans Stacey heeft zondag de eerste etappe van de Dakar Rally bij de truckers gewonnen.

De Nederlander, aan het stuur van een Iveco, had voor de 175 kilometer klassementsproef tussen Buenos Aires en Villa Carlos Paz ruim anderhalf uur nodig.

Marcel van Vliet eindigde in een MAN-vrachtwagen op 35 seconden als tweede, vóór de Tsjechen Ales Loprais (MAN) en Martin Kolomy (Tatra).

Martin van den Brink (Renault), Wulfert van Ginkel (Ginaf) en Gerard de Rooy (Iveco) behoorden op de openingsdag ook tot de top tien. De verschillen met hun winnende landgenoot zijn minder dan twee minuten.

Motoren

Bij de motoren begon Sam Sunderland uitstekend in Argentinië. De 25-jarige KTM-rijder won de eerste etappe in één uur en bijna negentien minuten.

De Portugees Paulo Gonçalves (Honda) finishte als tweede. Hij was slechts vijf seconden langzamer.

Titelverdediger Marc Coma reed solide naar de derde plaats op 1.12 minuut van de winnaar. De Spanjaard mikt dit jaar op zijn vijfde eindzege in de woenstijnrally, die dit jaar Argentinië, Bolivia en Chili aandoet.

Frans Verhoeven kon zich niet meten met de snelsten, maar de Brabantse routinier zat keurig bij de eerste twintig.

De motorcrosser, die voor Yamaha Nederland rijdt, gaf ruim vijf minuten toe op winnaar Sunderland.

Auto's

Nasser Al-Attiyah was in zijn Mini de snelste in de eerste etappe bij de auto's.

De coureur, die in 2011 de woestijnrally won, klokte één uur en 12.50 minuten in de 170 kilometer lange proef.

De Argentijn Orlando Terranova reed de tweede tijd; hij was in een Mini 22 seconden langzamer dan Al-Attiyah. De Amerikaan Robby Gordon eindigde in zijn Hummer als derde op 1.04.

Bernhard Ten Brinke verraste met de zevende plek. De ondernemer uit Zeddam gaf in zijn Toyota maar 1.38 toe op de winnaar.

Ten Brinke eindigde bij zijn debuut in 2012 als achtste in het eindklassement van de auto's. Hij heeft dit jaar Tom Colsoul naast zich als navigator. De Belg was jarenlang de vaste wegwijzer voor trucker Gerard de Rooy.

Alles wat u moet weten over de Dakar Rally