Ruim twee maanden later dan haar ploeggenoten schaatste Yara van Kerkhof zaterdag bij het NK shorttrack haar eerste races van het seizoen. Precies op tijd voor het EK in eigen land over drie weken, maar de eerste horde ging minder makkelijk dan gehoopt voor de 24-jarige Zoetermeerse.

"Ik ben wel even met mijn neus op de feiten gedrukt", aldus Van Kerkhof, die halverwege het NK vierde staat in het klassement, in gesprek met NU.nl. "Het is niet drie maanden eruit en je bent er weer. Het kost echt wel even wat moeite."

De Nederlands kampioene van 2010 kreeg halverwege de zomer last van haar rug door een scheurtje in een tussenwervelschijf en moest daardoor de eerste maanden van dit seizoen, met onder meer de eerste vier wereldbekers, laten schieten.

"Ik mis gewoon wat wedstrijdritme", concludeerde Van Kerkhof na een vierde plek op de 1500 meter en een bronzen plak op haar favoriete afstand, de 500 meter. "De tactiek is ook even wat anders. Maar daarom is het extra goed dat deze wedstrijd er nu is."

De viervoudig Europees kampioene op de relay moest wel toegeven dat ze op betere resultaten had gehoopt in Amsterdam. "Ik heb er misschien iets te makkelijk over gedacht. In trainingen rijd ik best makkelijk, maar het viel zaterdag wat tegen. Ik had gehoopt dat het minder moeilijk zou zijn."

Meest typerend daarvoor was de start in de finale van de 500 meter. Normaal een sterk punt van Van Kerkhof, maar nu moest ze twee concurrentes voor laten gaan. "Dat is me nog nooit overkomen. Maar ik doe pas sinds een week explosief werk, dus het is nog lang niet zoals het was. Ik heb nog drie weken tot het EK, dus ik hoop dat ik dat even snel kan bijspijkeren."

Pijnvrij

Toch was het voor Van Kerkhof, die begin december voor het eerst weer op het ijs stond, al een overwinning op zichzelf dat ze in de Jaap Edenhal als deelnemer op het ijs kon staan.

De Zuid-Hollandse hoeft alleen maar naar haar ruim drie jaar oudere zus Sanne van Kerkhof te kijken voor wat perspectief. De inmiddels ex-shorttrackster stopte na de Olympische Spelen van Sotsji met topsport wegens ernstige rugproblemen als gevolg van een hernia.

"Ik wil niet schaatsen met chronische rugpijn, dat is voor mij wel heel duidelijk", stelde Yara van Kerkhof. "Ik heb een paar momenten gehad dat ik dacht: mijn rugpijn gaat nooit meer over. Dat was zwaar, maar gelukkig waren die momenten er niet vaak en zodra ik weer wat meer kon doen in de training, was ik weer blij."

De nummer twee van de laatste drie NK's is nog steeds niet volledig pijnvrij en traint daarom maar drie à vier keer per week op het ijs. "Maar mijn rugpijn wordt beter, ik moet het alleen rustig opbouwen. Mijn rug heeft heel lang niet in de 'shorttrackhouding' gezeten, dus dat is ook weer wennen."

Positief

Het halen van het EK, dat van 23 tot en met 25 januari in Dordrecht wordt gehouden, zorgde gedurende haar herstel altijd voor een mooi doel voor Van Kerkhof, al wordt het heel lastig om daar in topvorm aan de start te staan.

"Ik hoop dat drie weken genoeg is, maar anders heb ik nog een WK aan het eind van het seizoen."

Het uitzicht op nog genoeg mooie wedstrijden in het vervolg van het seizoen zorgde bij Van Kerkhof ook voor relativering van de iets mindere resultaten op dag één van het NK.

"Normaal was ik meer gefocust op een NK, wilde ik echt winnen en baalde ik meer als het niet lukte. Maar het is wel fijn om weer op de goede weg te zijn, want twee weken geleden kon ik geen wedstrijden rijden en nu wel. Dat is alleen maar positief."

NK-leider Knegt: 'Deze horde moet genomen worden'