Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld zijn er zaterdag niet in geslaagd de finale te bereiken van het WK darts. De Brabander verloor van Gary Anderson (6-3), waarna de Hagenaar het niet redde tegen Phil Taylor (6-2).

De eindstrijd tussen de Schot en de Engelsman staat zondagavond op het programma in Alexandra Palace. Voor Taylor wordt het al zijn achttiende WK-finale bij de PDC. Hij won er liefst veertien.

De 44-jarige Anderson stond alleen in 2011 in de finale en destijds verloor hij van Adrian Lewis. De 'Flying Scotsman' kan de eerste Schot worden die de wereldtitel pakt bij de PDC.

Door zijn nederlaag slaagt Van Gerwen er niet in zijn wereldtitel te prolongeren. Vorig jaar rekende hij in de finale af met Peter Wright, waardoor hij de eerste Nederlandse wereldkampioen werd in de PDC sinds Van Barneveld in 2007.

Hoog gemiddelde

De 25-jarige Van Gerwen kwam zaterdag als eerste in actie van de twee Nederlanders. Hij begon niet goed tegen Anderson en keek al snel tegen een 3-1 achterstand aan. Van Gerwen knokte zich echter terug tot 3-3 en liet net als zijn tegenstander een verbluffend hoog gemiddelde zien.

Cruciaal was de zevende set. Van Gerwen miste drie kansen om met een dubbel-18 een 4-3 voorsprong te nemen. De Vlijmenaar was van slag en bleef ook in de sets erna moeite houden met de dubbels.

Anderson profiteerde dankbaar. Mede doordat hij met finishen ongelooflijk sterk was op dubbel-20 haalde hij voor de tweede keer in zijn loopbaan de finale.

Bijbenen

Na Van Gerwen kwam de 47-jarige Van Barneveld het podium op voor zijn partij tegen Taylor. De winnaar van 2007 kon 'The Power' tot 2-2 prima bijbenen, maar daarna was het verschil te groot. 

De zeven jaar oudere Taylor had aan een gemiddelde score van iets meer dan 102 uiteindelijk genoeg om de partij redelijk eenvoudig naar zich toe te trekken en zich na twee jaar weer te plaatsen voor de finale.

Lichtpunt voor de als veertiende geplaatste Van Barneveld is wel dat hij door zijn plek bij de laatste vier terugkeert in de top tien van de wereldranglijst. 

Van Gerwen 'helemaal kapot' van verlies in halve finale WK | Oververmoeide Van Barneveld: 'Alles is voor niks geweest'

Overzicht: Het programma en de uitslagen van het WK darts