Sjinkie Knegt is hard op weg zich tot Nederlands kampioen shorttrack te laten kronen. De Friese wereldtopper won zaterdag op de eerste dag beide afstanden. Bij de vrouwen gaat Lara van Ruijven aan de leiding.

Knegt, ook Nederlands kampioen in 2011 en 2014, liet zowel op de 1500 meter als de 500 meter hield Freek van der Wart achter zich. Op beide afstanden werd Daan Breeuwsma derde.

In het algemeen klassement leidt de 25-jarige Fries met 68 punten, Van der Wart volgt met 42 punten. Zondag worden de 1000 meter en de superfinale over 3000 meter verreden.

Van Ruijven won zaterdag bij de vrouwen de finale op de 500 meter nadat ze eerder op de dag op de 1500 meter als tweede was geëindigd achter Suzanne Schulting.

Schulting moest op de 500 meter ook Rianne de Vries en Yara van Kerkhof voor zich dulden. Van Ruijven heeft na twee afstanden 55 punten, Schulting volgt met 42 punten.

Van Kerkhof

Favoriete Yara van Kerkhof ging op de 1500 meter in de laatste ronde onderuit en kon daardoor niet meedoen om de ereprijzen. Zij rijdt in Amsterdam haar eerste wedstrijd van het seizoen.

De 24-jarige Zoetermeerse, Nederlands kampioene van 2010, kampte de laatste maanden met een zware rugblessure, maar is op tijd fit voor het NK.

Titelverdedigster Jorien ter Mors is er niet bij de in Jaap Edenhal. De Enschedese was de afgelopen vier jaar de beste bij het nationaal kampioenschap, maar zal door overbelasting dit seizoen niet in actie komen.

Voorbereiding

Het NK is voor de Nederlanders een belangrijk toernooi in de aanloop naar het EK, dat van 23 tot en met 25 januari in Dordrecht wordt gehouden.

De ploeg van bondscoach Jeroen Otter heeft daar drie startbewijzen bij de mannen en bij de vrouwen.