Team Roompot heeft een duidelijke rol voor ogen in het wielerpeloton. De nieuwe Nederlandse ploeg gaat voor de winst in kleinere wedstrijden en wil in grote koersen vooral opvallen.

"We willen kleurrijk zijn en weten dat we bijvoorbeeld de Amstel Gold Race niet gaan winnen. Tenminste, dat lijkt me sterk", legt manager en initiatiefnemer Michael Zijlaard uit aan NU.nl.

"Daar moeten we onze momenten pakken door in een lange vlucht te zitten. En de kleinere wedstrijden zoals de Ronde van Drenthe of de Volta Limburg Classic willen we winnen."

De pro-continentale ploeg gaat werken met een budget van iets minder dan drie miljoen euro en heeft achttien renners onder contract. Elf daarvan komen van een continentale ploeg.

Lotto-Jumbo

Roompot wil zich dan ook vooral ontwikkelen als opleidingsteam voor de World Tour, waarin ook Lotto-Jumbo voor een echt Nederlandse invalshoek heeft gekozen.

Zijlaard ziet het team, dat een beduidend hoger budget heeft, zelden als concurrent. "Ik kan me voorstellen dat we in een grote wedstrijd juist nog een gaatje dichtrijden voor Lotto."

"Dat is toch top voor het Nederlandse verhaal. En als er dan een NK is, moeten we vechten tot we rollend over elkaar op de grond liggen. Dat willen de mensen toch zien."

Ploegleider Michael Boogerd is zeer ambitieus voor het NK, dat dit jaar in Emmen wordt verreden. "We moeten Nederlands kampioen worden. Dat zou wel heel erg leuk zijn.

Zijlaard realiseert zich dat het een pittige opgave wordt om meteen een plek te veroveren in het peloton. "Het is afwachten of alles wat we willen bereiken in een jaar al lukt. Uiteindelijk hebben we een tweejarig contract om de sponsor te overtuigen van de waarde van onze ploeg."

Video: Wielerploeg Team Roompot gepresenteerd

Volkslied

De Nederlandse filosofie is daar het belangrijkste onderdeel van. De meeste leveranciers van de equipe zijn afkomstig uit eigen land en op de shirts staat het volkslied afgebeeld. Zijlaard belooft dat Roompot nooit van die insteek zal afstappen.

"We gaan niet opeens in zee met een Amerikaanse sponsor die meer geld heeft. Het Nederlandse is wat we mooi vinden en wat bij de wielerfans sympathie opwekt. Als we een half miljoen meer krijgen, investeren we dat weer in Nederlandse renners."

Die filosofie is volgens Zijlaard ook wat grote namen als Boogerd, Erik Breukink en Jean-Paul van Poppel voor de ploegleiding over de streep heeft getrokken. "Ik heb die gasten de vraag voorgelegd wat ze liever willen."

"Achter Contador aanrijden die zegt dat ze af en toe hun mond moeten houden of kennis overbrengen aan een jonge Nederlander die meneer Breukink zegt. Dan is het toch een simpele keuze als je liefhebber bent. Dit is veel leuker."

Hoogerland: 'Grote ronde met Roompot zou heel gaaf zijn' Team Roompot start wielerseizoen op Mallorca | Ploegleider Boogerd rekent op licentie voor start wielerseizoen