Raymond van Barneveld is vrijdag doorgedrongen tot de halve finales van het WK darts. Voor Vincent van der Voort waren de kwartfinales het eindstation.

Van Barneveld won in een spannende partij van Stephen Bunting: 5-4. Van der Voort redde het niet tegen Phil Taylor en ging met 5-3 onderuit.

Van Barneveld en Taylor treffen elkaar zaterdag in de halve finales. Michael van Gerwen en Gary Anderson voegden zich donderdag al bij de laatste vier.

Van Barneveld en Bunting waren het hele duel zeer aan elkaar gewaagd en haalden beiden een vergelijkbaar gemiddelde. De Hagenaar en de Engelsman pakten in de openingsfase hun eigen sets en bij 2-2 deelde Bunting de eerste tik uit.

De als 27e geplaatste Bunting zag 'Barney' drie setpijlen missen en pakte zelf de vijfde set. De Nederlander was echt niet van slag en wist Bunting gelijk terug te breken. Van Barneveld kwam vervolgens op 4-3, waarna Bunting een beslissende negende set wist af te dwingen.

Daarin gooide Van Barneveld ijzersterk en liet hij Bunting met 3-0 kansloos. Van Barneveld kan in Londen zijn zesde wereldtitel veroveren.

Afweten

Van der Voort speelde een zeer aardige wedstrijd tegen Taylor. De zestienvoudig wereldkampioen wist in de eerste twee sets echter op het belangrijkste moment toe te slaan en pakte zodoende een 2-0 voorsprong.

Van der Voort, als 23e ingeschaald, knokte zich terug in het duel en haalde met name in de derde set met 110 een zeer hoog gemiddelde. In de vierde set trok de Nederlander die lijn door met twee finishes boven de 100 en was de achterstand weer helemaal goedgemaakt: 2-2.

Van der Voort kwam zelfs op een 3-2 voorsprong, maar liet het in de vijfde leg van de zesde set lelijk afweten. Taylor kreeg liefst negen kansen om op gelijke hoogte te komen en deed dat uiteindelijk ook. Van der Voort leek mentaal geknakt en kon het Taylor in het restant van de partij niet echt moeilijk meer maken.

Van Barneveld 'heel blij': 'Dit was Haags vechten' I Van der Voort teleurgesteld: 'Kansen zat gehad'