Team Vestas hoopt eind mei in Lissabon weer in te stappen in de Volvo Ocean Race. Dat heeft schipper Chris Nicholson vrijdag bekendgemaakt op een persconferentie. 

Het Deense zeiljacht wordt in Italië gerepareerd om weer klaar te zijn voor de laatste etappes. De boot van Vestas liep eind november tijdens de tweede race vast op een rif in de Indische Oceaan en raakte daarbij zwaar beschadigd.

''Het kost ons drie weken om het schip naar Italië te krijgen. De voorbereidingen op de herstelwerkzaamheden worden in Bergamo al ingezet, daar hopen we wat tijd mee te winnen'', aldus Nicholson.

''De grootste uitdaging is om het schip weer precies volgens de richtlijnen op te bouwen. Het moet er precies zo uitzien als het was'', gaf Knut Frostad, directeur van de race, aan. 

De regels van de Ocean Race schrijven voor dat alle boten hetzelfde moeten zijn. Voorheen was dat niet het geval, waardoor jachten met een beter design nadrukkelijk in het voordeel waren.

Dat het jacht van Vestas vastliep op een rif kwam mede door een navigatiefout van Wouter Verbraak, de Nederlandse navigator aan boord. Die fout blijft voor Verbraak vooralsnog zonder gevolgen. "Iedereen die meevoer blijft onder contract staan. We willen iedereen gebruiken om het schip weer helemaal op te bouwen'', aldus Nicholson. "Iedereen zet zich daarvoor in.''

Derde etappe

De vrouwenboot van Team SCA won vrijdag in Abu Dhabi de derde havenwedstrijd van de Ocean Race. Het Zweedse zeiljacht, met Carolijn Brouwer aan boord, liet het Nederlandse Team Brunel van schipper Bouwe Bekking achter zich. Abu Dhabi Ocean Racing eindigde voor eigen publiek als derde.

De Ocean Race gaat zaterdag verder met de derde etappe van Abu Dhabi naar het Chinese Sanya.