Marianne Vos en Lars van der Haar hebben vrijdag hun titel bij de Centrumcross van Surhuisterveen geprolongeerd. 

Vos schreef voor de zevende keer in haar loopbaan de veldrit in de Friese plaats op haar naam. Van der Haar won voor de tweede keer.

Vos hield Lucinda Brand en Anna van der Breggen achter zich. De 27-jarige wereldkampioene in het veldrijde boekte haar derde wereldbekerzege van dit seizoen.

De vrouwenkoers bij de Centrumcross werd voor de zeventiende keer georganiseerd. Vos won de veldrit voor het eerst in 2003 en een jaar later was ze opnieuw de beste.

Vanaf 2010 kroonde ze zich, inclusief de editie van vrijdag, vijf keer op rij tot winnares.

Van der Haar

Van der Haar was een klasse apart in de twintigste editie van de internationale veldrit van de Friese plaats. De Nederlands kampioen kwam met grote voorsprong solo over de finish.

Van der Haar werd donderdag nog tweede in de Grote Prijs Sven Nys in het Belgische Baal. Daar moest hij de zege laten aan Wout Van Aert, die in Surhuisterveen (net als veel andere Belgen) niet meedeed. 

De concurrentie in Surhuisterveen kwam van eigen bodem. Corné van Kessel kon in de beginfase nog met Van der Haar mee, maar moest hem in de vijfde ronde laten gaan. Van Kessel werd uiteindelijk tweede, voor Stan Godrie.