Schaatsers Yvonne Nauta en Jos de Vos gaan als reserves mee naar het EK allround, dat op 10 en 11 januari in de Russische plaats Tsjeljabinsk wordt gehouden.

Bij de vrouwen was Carlijn Achtereekte eerste reserve, maar zij bedankte voor de eer. Ook tweede reserve Diane Valkenburg zag af van de trip naar Rusland.

Bij de mannen had Jorrit Bergsma eerder al geen trek om als reserve te fungeren bij het kampioenschap. Inmiddels heeft ook tweede reserve Douwe de Vries daarvan afgezien. Daardoor schoof Jos de Vos op in de pikorde. Zowel Nauta als De Vos komt normaal gesproken niet in actie in Tsjeljabinsk.

De Vos eindigde afgelopen zondag bij het NK allround als zesde in het algemeen klassement. De schaatser van Team New Balance nam nog nooit deel aan een EK of WK allround bij de senioren.

Nauta werd bij de vrouwen eveneens zesde in het eindklassement. De schaatsster van Team Liga won vorig jaar nog zilver op het EK in Hamar.

Sven Kramer, Koen Verweij en Wouter olde Heuvel starten bij de mannen, terwijl Ireen Wüst, Jorien Voorhuis en Linda de Vries bij de vrouwen de equipe vormen.