Jan Blokhuijsen komt dit seizoen niet meer in actie. Dat heeft de schaatser in overleg met zijn coach Jan van Veen besloten na zijn mislukte NK allround.

Team Corendon laat in een verklaring weten dat Blokhuijsen 'de ruimte krijgt om het tot nu toe teleurstellende seizoen te verwerken'.

De 25-jarige Blokhuijsen wist zich afgelopen weekend in Heerenveen bij lange na niet te plaatsen voor het EK allround.

De regerend Europees kampioen allround liet de afsluitende 10 kilometer schieten nadat hij als zestiende eindigde op de 1500 meter. Daar was Van Veen het niet mee eens.

Mongolenwaaier

De coach en de schaatser ruzieden daarover openlijk in de catacomben van Thialf, maar hebben het nu bijgelegd. "Ik heb een goed gesprek gehad met Jan. Daarbij zijn we open en eerlijk naar elkaar geweest", legt Van Veen uit.

"We hebben geconstateerd dat het momenteel niet loopt. De conclusie van het gesprek is dat het beter is dat Jan even afstand neemt van de ploeg en van het schaatsen."

Blokhuijsen sprak na zijn dramatische 1500 meter van een gebrek aan chemie bij Corendon en vond dat zijn team in de 'mongolenwaaier' zat omdat teamgenoten eveneens slecht presteerden.

Emotie

De winnaar van olympisch zilver op de 5000 meter betuigt nu spijt van die uitspraken. "In al mijn emotie heb ik mogelijk voor de camera niet de juiste bewoordingen gekozen."

"Het is nooit mijn intentie geweest om het team en de sponsoren te benadelen. Ik had hoge verwachtingen van het afgelopen NK allround. Die heb ik helaas niet kunnen waarmaken."

Afgelopen zomer dacht Blokhuijsen er al aan om een sabbatical te nemen. "Er zijn voor mij dit seizoen geen grote wedstrijden meer waarop ik me kan focussen dus ik ben blij met de gevonden oplossing. Ik ga de komende tijd gebruiken om mij voor te bereiden op het volgende seizoen en dus de route richting de Olympische Spelen 2018 in Pyeongchang."

Voor Blokhuijsen begon het seizoen al slecht met een matig optreden bij de NK afstanden. Daardoor rijdt hij dit jaar geen World Cups. Het WK allround en de WK afstanden mist Blokhuijsen ook.

Verweij: 'Zit veel negatieve energie in de ploeg' I Falende Blokhuijsen: 'Kan niet veel slechter dan dit'