De laatste uren van het eminente sportjaar 2014 tikken weg, de hoogste tijd om de blik te verleggen naar het komende jaar. Wat gaat er op voetbalgebied allemaal gebeuren in 2015? De glazen bal geeft uitkomst…

3 januari 2015

Naast Michael Reiziger, Kevin Hofland en Marc van Hintum maakt nog een voormalige Oranje-klant z'n debuut voor het elftal van de oud-internationals in de traditionele Nieuwjaarswedstrijd tegen de Koninklijke HFC. "Dit was de enige manier om dat oranje shirt nog een keer over m'n schouders te laten glijden", aldus 109-voudig international Rafael van der Vaart. De spelverdeler van Hamburger SV doet trouwens onder de schuilnaam Ramon mee aan het duel. "Als Bild of HSV hier lucht van krijgen, is m'n carrière helemáál over."

5 januari 2015

Van alle kanten krijgt Ajax lof toegezwaaid vanwege de beslissing om op het laatste moment een trainingskamp in Qatar af te blazen. "De organisatie was ter ore gekomen dat een deel van onze supporters zich identificeert met joden, daarom werd het ons verboden om fans mee te nemen. Dat konden we natuurlijk niet over onze kant laten gaan", verschaft Ajax-directeur Edwin van der Sar tekst en uitleg. "En nu maar hopen dat de FIFA ons voorbeeld volgt en het WK van 2022 daar weghaalt."

18 februari 2015

Sinds de aanstelling van Gertjan Verbeek als hoofdtrainer van VfL Bochum is er weliswaar weinig veranderd aan de benarde positie van de club in de Tweede Bundesliga, wel is er een significante stijging van de verkoop van blokhutten in en om het stadje in het Ruhrgebied merkbaar. "Ze zijn werkelijk niet aan te slepen", aldus een woordvoerder van een blokhutbedrijf . "Verbeeks aanstelling heeft de club niet veel opgeleverd, maar wij zijn hem eeuwig dankbaar."

10 maart 2015

Bij monde van directeur Bert van Oostveen ontkent de KNVB een plan van aanpak te hebben rond de viering van de 150ste geboortedag van oprichter en sportpionier Pim Mulier. Van Oostveen: "We doen het exact hetzelfde als rond de dag dat de voetbalbond 125 jaar bestond, ook deze dag laten we geruisloos voorbijgaan. Wel kunnen kinderen op onze site de hoed van Pim Mulier inkleuren en daarmee mooie prijzen winnen."

28 maart 2015

Na een bedenkelijk gelijkspel (1-1) tegen Turkije kondigt KNVB-directeur Bert van Oostveen een nieuw plan van aanpak aan. "Daarmee vervangt 't het vorige plan van aanpak", licht Van Oostveen toe in een summiere persverklaring. Wat het nieuwe plan van aanpak behelst en wat de verschillen zijn met het vorige plan van aanpak blijft in nevelen gehuld. In een eerste reactie laat bondscoach Guus Hiddink weten dat hij zich kan vinden in het nieuwe plan van aanpak hoewel hij de term plan van aanpak geheel voor rekening laat van de directeur. "Ik trek m'n eigen plan", aldus de bondscoach.

7 april 2015

Nadat Louis van Gaal een paar Nederlandse voetbaltermen wat al te letterlijk vertaalt ("In the last game we had an angel on the cross bar" en "In the beginning of the match we look the cat out of the tree") wat hem op hoongelach van het Engelse journaille komt te staan, neemt de coach van Manchester United een rigoureuze maatregel om de miscommunicatie tussen hem en de pers tot een minimum te beperken. "From today on I only say yes or no on your questions. You drainrats need not much more to make up a story", verklaart een getergde oefenmeester.

22 mei 2015

Alle nog in leven zijnde spelers van het laatste kampioensteam van PSV komen opdraven om het kampioensfeest op te fleuren van de club die dit seizoen eindelijk weer eens de landstitel greep. "Het wachten duurde lang, maar was het waard", aldus ceremoniemeester Guus Meeuwis, die voor deze speciale gelegenheid een lied heeft gecomponeerd. "Volgens mij heeft Eens in de zeven jaar wordt PSV kampioen hitpotentie", aldus PSV-icoon én musicalster Berry van Aerle.  

24 juni 2015

De 2e Divisie met clubs uit het betaalde voetbal die ooit failliet gingen, blijkt een doorslaand succes. Op de finaledag op De Langeleegte komen duizenden toeschouwers af, die tot hun grote vreugde hun eigen Veendam ook nog eens zien zegevieren in de finale tegen HFC Haarlem. Bij de organisatoren regent het inmiddels aanvragen van clubs die ook graag in de 2e Divisie willen uitkomen. "Wij hebben daar wel een faillissement voor over", aldus RKC-directeur Remco Oversier desgevraagd. Ook NAC overweegt deelname.

4 augustus 2015

De beslissing van Ajax om WK-topscorer Vivianne Miedema in te lijven en haar een plek in het mannenteam te geven, wekt alom beroering in de voetbalwereld. Met name analyticus Johan ("vrouwen horen achter het aanrecht") Derksen spreekt er schande van.

"We hebben de reglementen erop nageslagen", zegt directeur voetbalzaken Marc Overmars, "maar nergens staat dat een vrouw niet in een mannenelftal mag spelen. Dat zou ook indruisen tegen de rechten van de mens. En zeg nou zelf: ze is toch drie keer beter dan Van der Hoorn, Viergever of Veltman?"

10 oktober 2015

Terwijl de lichten van het stadion al gedoofd zijn, weigert Oranje-keeper Jasper Cillessen het speelveld te verlaten, druk als hij is met zijn zoveelste ereronde door het nationale stadion van Kazachstan. Als hij eindelijk voor de camera's van de NOS z'n zegje mag doen over de mijlpaal in zijn keepersleven schiet hij vol.

"Oké, we stonden al met 6-0 voor", snottert hij. "Maar als je dan eindelijk in je carrière een strafschop stopt, mag je toch wel even uit je dak gaan? Oké, de strafschopnemer gleed half uit en de bal had zo rollend door het midden weinig vaart, maar je moet er wel staan. Maar als je het niet erg vindt, ga ik nu mijn meegereisde ouders bedanken."

13 oktober 2015

Na de schamele 0-0 thuis tegen Tsjechië waardoor Oranje als beste nummer drie toch naar het EK in Frankrijk af mag reizen, kondigt KNVB-directeur Bert van Oostveen een nieuw plan van aanpak aan dat alle vorige plannen van aanpak overbodig maakt. "Het werd ook wel weer een beetje tijd, het vorige plan van aanpak dateerde van maart", legt Van Oostveen uit.

"Over het nieuwe plan van aanpak kan ik nog niet uitweiden, maar ik reken het tot een van de beste plannen van aanpak ooit." Geconfronteerd met het nieuwe plan van aanpak laat bondscoach Guus Hiddink weten dat 'plan van aanpak' niet tot zijn terminologie behoort. "En trouwens, ik heb al een pak aan."

20 december 2015

Het FC Limburg Verenigd van trainer Mark van Bommel en technisch directeur Bert van Marwijk gaat als onbedreigd lijstaanvoerder de winterstop van de Jupiler League in. "Deze fusie had natuurlijk al jaren eerder tot stand moeten komen", aldus voorzitter Frans Timmermans, die afgelopen zomer de verschillende partijen eindelijk achter één tafel kreeg. "Gelukkig heeft iedereen nog net op tijd ingezien dat dit de beste oplossing is. En volgend seizoen gaan we hoge ogen gooien in de eredivisie, let maar op."