Manager Louis van Gaal heeft zijn dankbaarheid uitgesproken voor het onvoorwaardelijke vertrouwen dat hij heeft ervaren in zijn eerste maanden als manager van Manchester United.

Op zijn persconferentie stak de voormalig bondscoach van het Nederlands elftal dinsdag de loftrompet over de supporters van de huidige nummer drie in Premier League. "Wat mij het meest tevreden heeft gestemd, zijn de fans."

"We kenden een bijzonder matige start van het seizoen, maar desondanks zijn zij ons blijven steun, ze hebben een geweldig vertrouwen in de ploeg en de manager. Ik wil ze daarvoor bedanken, want zij zijn erg belangrijk geweest tijdens onze zwakste momenten."

Van Gaal vermoedt dat de nimmer nalatende steun van de aanhang te maken heeft met de strijdlust van zijn team. "Er waren wedstrijden dat we achterstonden en dat de spelers tot het laatste fluitsignaal succesvol gevochten hebben."

Proces

Het proces dat de voormalige oefenmeester van Ajax, FC Barcelona, AZ en Bayern München bij zijn aanstelling inzette begint zijn vruchten af te werpen, meent de 63-jarige Van Gaal. "Je ziet dat we elke week beter spelen."

"We boeken vooruitgang en de resultaten beginnen te komen. Door de eerste paar wedstrijden moesten we heen zien te worstelen, we speelden beter dan de tegenstanders maar lieten toch een hoop punten liggen."

Na zeven overwinning en twee remises zijn 'The Mancunians' al enkele weken ongeslagen. "Maar we kunnen nog steeds progressie boeken. Dat is belangrijker. We kunnen stappen zetten en we moeten stappen zetten."

Fitte selectie

De Amsterdammer kan daarbij binnenkort weer beschikken over Ander Herrera en Adnan Januzaj. De Spanjaard en de Belg, die respectievelijk afwezig waren vanwege een spierblessure en ziekte, trainden dinsdag weer voluit met 'The Red Devils'. "Ze hebben alleen alleen nog niet zoveel wedstrijdritme."

Van Gaal ziet zijn selectie richting het uitduel met Stoke City op nieuwsjaarsdag weer steeds completer worden, nadat afgelopen zondag Chris Smalling, Luke Shaw en Rafael al weer op de bank zaten tegen Tottenham Hotspur (0-0).

"Dat waren de eerste tekenen van wat we twee weken geleden al voorspelden: dat spelers terug zouden komen. Ze zijn echter nog niet terug met honderd procent wedstrijdritme, terwijl we wel gewoon nu aan moeten treden."

Zoals eerder beklaagde Van Gaal zich over het overvolle programma in Engeland rond de feestdagen. "Het is een probleem voor mij om de twee weken rond kerst en de jaarwisseling door te komen met al die wedstrijden. Dat is moeilijk."

Wat is het programma van de Premier League rond de feestdagen? | Bekijk de stand in de Premier League