​Raymond van Barneveld heeft dinsdag de kwartfinales bereikt van het WK darts van profbond PDC. Vincent van der Voort drong eerder op de dag ook al door tot de laatste acht spelers in Londen.

De 47-jarige Hagenaar ontdeed zich na zeven sets (4-3) knap van tweevoudig winnaar Adrian Lewis, die nog wel opzien baarde door in de eerste set een ninedarter te noteren.

Daardoor werd het aantal Nederlanders in de kwartfinales uitgebreid naar drie: titelhouder Michael van Gerwen, die zich maandag al ontdeed van Terry Jenkins, Van der Voort en 'Barney'. Benito van de Pas sneuvelde maandag bij de laatste zestien.

Van Barneveld won het toernooi al eens in 2007 en was twee jaar later verliezend finalist in het Alexandra Palace te Londen. Op nieuwjaarsdag treedt de ervaren darter aan tegen Stephen Bunting, die met 4-2 te sterk was voor Michael Smith.

Lewis trok de eerste set naar zich toe met een 9-darter. De 29-jarige 'Jackpot' gooide bij een stand van 2-2 twee keer 180 en finishte met triple 20, triple 19 en dubbel 12. Het was pas de eerste keer deze editie van het WK dat iemand een leg uitgooide met negen pijlen.

Matchdart

'Barney' feliciteerde zijn Engelse opponent van harte met diens fraaie prestatie, maar stelde in de daaropvolgende set weer orde op zaken en nam in de derde zelfs even de leiding.

Toch was het Lewis die weer op voorsprong kwam tegen de Hagenaar. In de spannende vierde set profiteerde Van Barneveld van Lewis die naliet om met drie pijlen 16 uit te gooien.

Lewis kwam vervolgens opnieuw op voorsprong, maar wederom trok de eenmalig winnaar van het WK de stand weer gelijk voor het fanatieke publiek in Alexandra Palace. De Engelsman had daarvoor nog wel de partij kunnen beslissen, maar verzuimde dubbel 7 te gooien.

Het geloof bij de beter spelende 'Jackpot' leek daarop even wat weg te zakken, wat resulteerde in bijzonder matige scores. Van Barneveld nam een 2-1 voorsprong en mocht zo zelf beginnen aan de beslissende leg, die hij overtuigend won.

Van der Voort

Van der Voort bereikte eerder op dinsdag al de kwartfinales. De Nederlander versloeg in Londen Dean Winstanley met 4-2 in sets.

De als 23e geplaatste Van der Voort, maandag nog allesbehalve tevreden na zijn eenvoudige zege op Max Hopp in de tweede ronde, liep tegen de 33-jarige Winstanley al snel uit naar een 2-0 voorsprong.

In de derde set kreeg de 39-jarige darter uit Purmerend bij 2-1 in legs één dart voor 3-0, maar hij miste. Zijn als 26e ingeschaalde Engelse tegenstander profiteerde en kwam op 2-1 in sets.

Van der Voort reageerde sterk in de vierde set, die hij in een beslissende vijfde leg naar zich toe trok. Winstanley kwam nog terug tot 3-2, maar in de zesde set maakte de Nederlander het af.

'The Fastest Player in the World', die tot een gemiddelde van 93,9 kwam met drie pijlen, speelt op nieuwjaarsdag in de kwartfinales tegen tegen de Engelsman Phil Taylor, die zich met moeite ontdeed van de Belg Kim Huybrechts (4-3).

Anderson

Peter Wright en Gary Anderson drongen eerder op dinsdag ook al door tot de kwartfinales, waarin de Schotten elkaar donderdag zullen treffen.

Wright, de verliezend finalist van het vorige WK, kwam eigenlijk geen moment in de problemen tegen Andy Hamilton. Met een moyenne van ruim 34 punten per pijl en een check-out-percentage van vijftig gunde hij de Engelsman nauwelijks een kans.

Anderson maakte een einde aan het toernooi van Cristo Reyes: 4-1. De Spanjaard won met een imponerend gemiddelde van 115,62 punten per drie pijlen nog de eerste set, maar kon zijn hoge niveau nadien niet vasthouden.

Met onder meer acht keer een 180'er snelde Anderson naar de zege. De Schot sloot af met een moyenne van 104,5.

Van Barneveld waanzinnig blij: 'Kan mijn geluk niet op'Lewis dacht na negendarter dat hij makkelijk zou winnen