Ajax hoeft Thulani Serero niet te missen aan het begin van de tweede seizoenshelft. De middenvelder is niet opgenomen in de Zuid-Afrikaanse selectie voor de Afrika Cup.

De Zuid-Afrikaanse voetbalbond maakte het 23-koppige keurkorps van bondscoach Ephraim 'Shakes' Mashaba dinsdagmiddag bekend en negentienvoudig international Serero ontbreekt op de lijst.

Ajax-trainer Frank de Boer ging ervan uit dat hij zijn basisspeler, die nog wel in de voorselectie van 36 spelers zat, na de winterstop enkele weken zou moeten missen.

Aanvaller Bernard Parker (ex-FC Twente) zit wel in de selectie, waarin plaats is voor liefst achttien spelers uit de Zuid-Afrikaanse competitie.

De vijf 'buitenlanders' zijn doelman Darren Keet (KV Kortrijk), verdediger Anele Ngcongca (Racing Genk), middenvelders Andile Jali (KV Oostende) en Dean Furman (Doncaster Rovers) en aanvaller Tokelo Rantie (Bournemouth FC).

Ergernis

Mashaba moest dinsdag op een persconferentie tot zijn ergernis veel vragen beantwoorden over zijn redenen om Mamelodi Sundowns-middenvelder Bongani Zungu de voorkeur te geven boven Serero, die half november nog zijn eerste interlandgoal maakte in het belangrijke kwalificatieduel met Soedan (2-1 winst).

"Serero zit niet in het team. Andere spelers hebben laten zien dat ze beter zijn dan hem. Dat is het criterium", zei de bondscoach van 'Bafana Bafana'.

De Afrika Cup wordt van 17 januari tot met 8 februari gehouden in Equatoriaal-Guinea. Zuid-Afrika, dat volgens Mashaba gaat voor een medaille, zit in poule C met Ghana, Senegal en Algerije.

Jammer

Serero geeft op de website van zijn club aan dat hij graag had gespeeld voor zijn land.

"Ik vind het erg jammer dat ik niet ben geselecteerd. De Afrika Cup is een speciaal toernooi. Nu zal ik de knop omzetten en me helemaal op Ajax gaan focussen. Er komen direct na de winterstop een aantal belangrijke wedstrijden aan. Daar richt ik me op.”

Ajax hervat de competitie op vrijdag 16 januari thuis tegen FC Groningen en speelt zondag 25 januari thuis tegen Feyenoord. Een week later wacht de uitwedstrijd tegen Vitesse, de donderdag erop komt AZ naar Amsterdam.