Jeffrey Hoogland heeft maandag bij de Nederlandse kampioenschappen baanwielrennen de titel veroverd op de kilometer tijdrit.

De Nijverdaller bleef titelverdediger Hugo Haak in Omnisport Apeldoorn een halve seconde voor. Haak was nu tweede.

Matthijs Büchli, die vorige maand goud won op de keirin en de sprint, eindigde op de derde plaats.

Hoogland maakte eerder deze maand al indruk door de wereldbeker sprint in Londen te winnen. Toen hoopte hij al dat hij deze Nederlandse titel zou pakken. "Je weet dat je in vorm bent, maar het moet wel allemaal op zijn plaats vallen op zo'n dag", aldus de kersverse kampioen.

"Ik was eigenlijk heel ontspannen vandaag en heb niet te veel gedacht aan de pijn die ik zou gaan leiden. Maar ik voel me nu niet de nieuwe specialist op de kilometer, dat blijft voor mijn gevoel Hugo Haak. Dit is meer een indicatie van goede vorm, een bewijs dat de goede benen van Londen er nog zijn."

Bondscoach René Wolff denkt niet dat Hoogland nu de kilometer gaat rijden op het WK in Parijs eind februari. "Jeffrey is een troef op de sprint en de teamsprint. Op die onderdelen moeten we zorgen dat hij zich nog verder gaat ontwikkelen richting de Olympische Spelen van Rio. Dit laat wel zien wat hij aan snelheid in huis heeft."

Spoor

Winanda Spoor hield op het NK scratch voor vrouwen Kirsten Wild van een derde nationale titel. Met een solo bleef ze alle anderen voor. Dat was haar in 2010 ook al eens gelukt. Wild werd tweede, Kelly Markus derde. 

Spoor putte vertrouwen uit de geslaagde poging van 2010. "Ik had hier al twee keer brons, het was alles of niets en het werd een prachtige afsluiting van dit NK met goud."

Het NK werd na drie dagen afgesloten met de koppelkoers, gewonnen door Yoeri Havik en Dylan van Baarle. Michel en Raymond Kreder veroverden het zilver, Melvin van Zijl en Didier Caspers eindigden als derde.