Jan Blokhuijsen had goede hoop dat hij bij het NK allround mee kon doen om een plek bij de top drie, maar de regerend Europees kampioen kwam na een slechte 5000 en 1500 meter niet eens in de buurt van de ereplaatsen.

"Ik had echt naar dit toernooi toegewerkt, in mijn kop zat het weer goed", zei Blokhuijsen zondag nadat hij in Thialf in 1.50,31 slechts zestiende was geworden op de 1500 meter. "Maar het gaat hier voor geen meter. Ik rijd achteruit en dat is superkut."

Blokhuijsen, die twee maanden geleden bij de NK afstanden ook niet mee kon doen om topklasseringen, stond na drie afstanden bij het NK allround slechts zevende op een straatlengte achterstand op de nummer drie Koen Verweij en liet verstek gaan voor de afsluitende 10 kilometer. De titelverdediger kan deelname aan het EK begin januari in Tsjeljabinsk daardoor vergeten.

De 25-jarige Noord-Hollander had niet direct een pasklare verklaring voor zijn slechte presteren. Feit is wel dat hij in de zomer opstartproblemen had na een zwaar olympisch jaar en al het hele seizoen aan het rommelen is met zijn materiaal.

"Ik was eigenlijk emotioneel 'op' na vorig seizoen. Daar begint het wel mee, als je zo slecht aan een seizoen start. Voor dit NK was het vuur weer terug, maar dan raak ik hier helemaal niks."

"Het enige lichtpuntje is dat het niet veel slechter kan dan dit. Hopelijk kunnen we vanaf hier weer gaan klimmen. Ik ben in ieder geval nog supergretig en nog zeker niet uitgeschaatst."

Dramatisch

Het falen van Blokhuijsen past in het beeld van zijn ploeg Team Corendon dit weekend. Marrit Leenstra en Marije Joling werden zaterdag gediskwalificeerd enRenz Rotteveel rijdt onder zijn kunnen in Thialf. Koen Verweij maakte met een derde plek in het klassement nog een klein beetje goed.

De geplaagde coach Jan van Veen vertelde in de catacomben van Thialf dat hij Blokhuijsen voor het toernooi beter had ingeschat. "Ik had niet verwacht dat hij Sven Kramer en Wouter olde Heuvel had aangekund, maar zeker wel dat hij mee kon doen om de derde plek."

"Dit was echter dramatisch. Hij reed een zeer matige 5 kilometer en een zeer matige 1500 meter. Bij de fysieke testen lijkt hij in orde, maar op het ijs loopt het voor geen meter. We zijn op zoek naar een oplossing, maar ik heb 'm nog niet gevonden."

Na de 1500 meter registreerden de camera's van de NOS een hevige discussie tussen Van Veen en Blokhuijsen in de trainingsruimtes in Thialf. De coach wilde niet uitweiden waarover de twee praatten. "Dat houd ik even voor me. De beelden spreken voor zich."

Verloren seizoen

Blokhuijsen zal maandag met Van Veen om tafel gaan om te kijken hoe het verder moet en of hij nog iets van dit seizoen kan maken.

"In de emotie van het toernooi wil je nu eigenlijk alles achter je laten", aldus de olympisch kampioen op de ploegachtervolging.

"Of dit een verloren seizoen is? Eigenlijk wel, maar het is nog niet voorbij. Het is de beste keuze om nu even aan mezelf te denken en de rust pakken die ik nodig heb. Misschien kan ik een keertje echt oud en nieuw gaan vieren."

Overzicht: De uitslagen van het NK allround