Sven Kramer heeft zondag in Thialf voor de zesde keer in zijn loopbaan het NK allround op zijn naam geschreven.

De Fries werd op de afsluitende 10 kilometer tweede en hield daarmee met gemak zijn leidende positie vast.

Kramer werd eerder nationaal kampioen in 2005, 2007, 2008, 2009 en 2013. Zijn teamgenoot Wouter olde Heuvel van Lotto-Jumbo werd op gepaste afstand tweede.

Titelverdediger Koen Verweij eindigde als derde. Jorrit Bergsma, die de 10.000 meter won, werd bij zijn debuut op dit toernooi vierde in het eindklassement.

Verweij mag als nummer drie naar het EK allround van 10 en 11 januari in Tsjeljabinsk, maar de regerend wereldkampioen gaat nog met zijn coach Jan van Veen overleggen of hij daar zal starten.

Bergsma, die vooral specialist is op de lange afstanden, is niet van plan naar het EK te gaan. Nummer vijf Douwe de Vries heeft zo nog kans om naar Rusland af te reizen. De definitieve selectie wordt uiterlijk maandag bekendgemaakt.

Blokhuijsen

Olympisch kampioen Bergsma was in Heerenveen oppermachtig op zijn 10 kilometer en won in 13.03,90, al ging de Fries in de laatste rondes helemaal kapot. Kramer deed het rustig aan op de slotafstand en kwam tot 13.10,95.

Olde Heuvel hield in zijn rit tegen Kramer prima zijn tweede plek in het klassement vast en werd derde in 13.16,13. De Vries eindigde in 13.21,48 als vierde en zag Bergsma passeren in het klassement.

Verweij had aan zijn 13.28,15 ruim voldoende om zijn derde plek vast te houden en de aanval van Bergsma af te slaan. Zijn teamgenoot Jan Blokhuijsen van Team Corendon liet de 10 kilometer lopen na een dramatisch optreden bij de 1500 meter, die hij als nummer zestien beëindigde.

Falende Blokhuijsen: 'Kan niet veel slechter dan dit' I Overzicht: De uitslagen van het NK allround