Arek Milik is zeer tevreden over zijn eerste halfjaar in dienst van Ajax. De Poolse spits heeft het uitstekend naar zijn zin bij de Amsterdammers.

Milik kwam afgelopen zomer op huurbasis over van Bayer Leverkusen en scoorde in elf competitieduels acht keer. De 20-jarige aanvaller kijkt daarom uiterst content terug op de eerste seizoenshelft.

''Het eerste deel van 2014 geef ik een 8. En het tweede deel, bij Ajax, een 10”, zegt Milik op de clubsite van Ajax.

''Natuurlijk is er altijd ruimte voor verbetering, maar als ik terugkijk op het afgelopen halfjaar bij Ajax en de Poolse nationale ploeg ben ik zeer tevreden. Eigenlijk is het perfect gelopen.”

In het begin van het seizoen kreeg Kolbeinn Sigthorsson nog vaak de voorkeur in de spits van trainer Frank de Boer. Volgens Milik kwam dat mede omdat hij nog moest wennen bij Ajax.

''In Duitsland was ik gewend om op de counter te spelen. In de voorbereiding trainden we daar ook veel zonder bal. Ik vind het lekker om bij Ajax veel balcontacten te hebben. Naast mijn goals wil ik ook onderdeel van het samenspel zijn, in balbezit mijn waarde hebben. Dat gaat steeds beter. Nu ik de laatste tijd bijna iedere wedstrijd heb gespeeld, merk ik dat ik stappen maak.”

Persoonlijkheid

De Poolse international voelt zich inmiddels thuis bij Ajax en hij leert veel van De Boer en zijn assistent Dennis Bergkamp.

''Het is heel belangrijk dat de trainer zelf op hoog niveau heeft gespeeld. Als hij de kleedkamer binnenkomt, stapt er echt een persoonlijkheid binnen. Daarnaast geeft hij veel vertrouwen aan jonge spelers. De samenwerking met Dennis Bergkamp is essentieel. Frank kan mij leren hoe verdedigers mij bestrijden. Van Dennis kan ik aanvallende adviezen krijgen.”

Milik maakte in 2014 veel indruk in het shirt van Polen. Zo had hij een belangrijk aandeel in de 2-0 zege op Duitsland. De spits maakte de openingstreffer en leidde zijn ploeg naar de eerste zege ooit op de wereldkampioen.

''Een droom is overdreven, maar het was wel een bijzonder moment. Het was een historische overwinning, die veel losmaakte in Polen. Er heerst veel rivaliteit tussen beide landen. Bovendien had ik bij mijn tijd in Duitsland weinig gescoord, dus dit was extra lekker.''