Sven Kramer leed zaterdag bij het NK allround voor het eerst in bijna drie jaar een nederlaag op de 5 kilometer, maar de Fries was vooral tevreden dat hij na de eerste dag bovenaan staat in het klassement.

"Ik had graag een betere 5 kilometer gereden, daar bestaat geen twijfel over, maar het belangrijkste dit weekend is dat ik dit toernooi win", vertelde Kramer, die zondag op de 1500 meter in het klassement ruim een seconde verdedigt op de nummer twee Wouter olde Heuvel.

De vijfvoudig Nederlands kampioen allround eindigde in Thialf als tweede op de 5000 meter met een tijd van 6.15,43, bijna twee tellen langzamer dan Jorrit Bergsma (6.13,53). De laatste keer dat Kramer een nederlaag leed op de 5 kilometer was op 2 februari 2012, toen Bob de Jong de sterkste was bij de wereldbeker in Hamar.

"Zeker als Jorrit meedoet, verlies ik liever niet", stelde Kramer, die zich zijn laatste nederlaag nog kon herinneren. "Maar ik rijd een 5 kilometer bij een allroundtoernooi net wat anders dan als het een losse afstand is. Dan is het meer de dood of de gladiolen."

"Nu niet, en daar werd ik vandaag ook niet toe gedwongen voor het klassement. Ik laat me er ook niet toe dwingen door Jorrit, want hij is niet gevaarlijk voor mij voor het klassement. Ik had me kunnen opblazen, maar dat was niet verstandig geweest."

500 meter

Kramer wist bovendien dat hij een buffertje had opgebouwd door een goede 500 meter (36,70) te schaatsen. "De 500 meter viel me alles mee. Ik had tot nu toe dit seizoen alleen nog maar 37'ers gereden."

De kopman van Lotto-Jumbo had de laatste twee weken dan ook wat meer op de 500 en 1500 meter getraind in voorbereiding op het NK allround. 

"Dat is het moeilijke van allrounden. Na de World Cup van twee weken geleden in Heerenveen wist ik dat het goed zat met de 5 kilometer, dus heb ik me wat meer op snelheid gericht. Daardoor rijd ik nu 36,7 op de 500 meter, maar dat lever je weer enigszins in op de 5 kilometer."

Op de helft van het NK heeft Kramer zo nog geen afstand gewonnen. Alleen bij zijn eerste titel, in het seizoen 2004/2005, pakte hij de eindoverwinning zonder afstandszege. "Dat zou nu weer kunnen gebeuren, maar dat vind ik niet erg. Qua klassement was het een goede dag vandaag."

Kramer leidt na twee afstanden, Bergsma snelste op 5 kilometer | Bergsma halverwege zesde ondanks 'behelpen' op 500 meter | Overzicht: Het programma en de uitslagen van het NK allround