Marianne Vos heeft donderdag haar eerste veldritzege van deze winter geboekt. Bij de mannen legde Lars van der Haar het peloton zijn wil op in Heusden-Zolder.

Wereldkampioene Vos moest in de wereldbekercross in het Belgische Heusden-Zolder tot het uiterste gaan om de concurrentie van het lijf te houden.

De Tsjechische Katerina Nash finishte op luttele seconden als tweede, Vos' Franse ploeggenote Pauline Ferrand Prevot reed naar de derde plaats.

Vos nam meteen na de start resoluut de leiding en leek onbedreigd naar de zege te soleren, maar in de vierde van de vijf te rijden ronden op het selectieve parcours viel de Brabantse ineens terug door een lekke band.

Nash en Ferrand Prevot haakten aan. Met een ultieme tempoversnelling wist Vos in de slotfase alsnog een klein, maar beslissend gaatje te slaan.

Klassement

Sabrina Stultiens eindigde als vierde en Sophie de Boer werd achtste, één positie achter de Belgische Sanne Cant, die ondanks haar zevende plaats de leiding behield in het wereldbekerklassement. Vos miste de eerste drie wedstrijden uit de cyclus en telt nauwelijks mee in het klassement.

De Brabantse startte haar seizoen afgelopen weekeinde in Namen, maar daar liet de zevenvoudig wereldkampioene zich aftroeven door de Tsjechische Nash en moest ze nog genoegen nemen met de tweede plaats.

In Heusden-Zolder zag ze haar riante voorsprong snel slinken door de leeglopende band en heel even leek het erop dat Vos haar twee rivalen moest laten gaan. Maar op een nieuwe fiets vond ze toch nog de kracht voor een demarrage. "Het was erg zwaar", pufte de 27-jarige na afloop.

Van der Haar

Nederlands kampioen Van der Haar rondde een indrukwekkende solo met succes af. Zelfs een korte onderbreking door een afgelopen ketting bracht zijn zege niet in gevaar. De Belg Kevin Pauwels finishte op ruime afstand als tweede, Corné van Kessel werd derde. David van der Poel reed naar de zesde plaats.

"Ik voelde me sterk en ik had eindelijk ook eens het geluk aan mijn zijde", zei de 23-jarige tweevoudig wereldkampioen bij de beloften na de race. "In mijn vorige wedstrijden ging er steeds wel wat mis en nu vreesde ik even dat het weer zou gebeuren toen mijn ketting eraf liep, maar gelukkig was ik sterk genoeg."

Van der Haar was in zijn element op het selectieve parcours, met stroken gras, zand, modder en heuvels. Hij demarreerde vroeg in de wedstrijd en bouwde gestaag aan een forse voorsprong. Pauwels rukte halverwege de race op en kwam dichterbij.

"Ik was al aan het inhouden, maar toen ik doorkreeg dat Pauwels ook al behoorlijk stuk zat, ben ik nog een keer vol aangegaan." De coureur van Giant-Shimano kwam met 45 seconden voorsprong aan.

In de stand van de wereldbeker behield Pauwels de leiding. Hij kan de eindzege veiligstellen in de slotrace op 25 januari in Hoogerheide. De Belg heeft 80 punten voorsprong op Van der Haar, die ook de openingswedstrijd in Valkenburg won, maar de tweede manche in Koksijde miste. Van Kessel staat derde in het WB-klassement.

Van der Poel

Mathieu van der Poel greep opnieuw naast de zege in een wereldbekerwedstrijd bij de beloften.

De 19-jarige Nederlands kampioen bij de renners onder 23 jaar eindigde in de derde race uit de cyclus in Heusden-Zolder als derde.

Hij moest twee Belgen voor zich dulden. Laurens Sweenck verraste met de winst, vóór Wout Van Aert, winnaar van de vorige wedstrijd in Namen.

In de eerste WB-wedstrijd in Valkenburg werd Van der Poel zesde bij de beloften.