Voor Jan Blokhuijsen moet het NK allround vanaf zaterdag een revanche worden voor zijn valse start aan het schaatsseizoen bij de NK afstanden. De regerend Europees kampioen allround denkt dat hij nu wél klaar is voor topwedstrijden.

"Ik heb een paar lastige maanden gehad, het was soms een martelgang", zegt Blokhuijsen in gesprek met NU.nl. "Maar ik heb toch wel de knop om kunnen zetten, heb een goed trainingskamp gehad en ik denk dat ik er nu wel goed voor sta. Het gaat de laatste tijd iedere dag wat beter."

De 25-jarige Noord-Hollander zei voor het seizoen al dat hij minder scherp uit de zomer was gekomen dan in de jaren daarvoor en dat bleek op de NK afstanden eind oktober, begin november in Thialf.

Hij viel op de 5 kilometer, werd achtste op de 1500 meter en stapte halverwege uit op de 10 kilometer. Hierdoor plaatste hij zich niet voor de eerste vier wereldbekerweekenden.

"Ik was niet klaar om het wedstrijdseizoen te beginnen, het was een optelsom van verkeerde keuzes", kijkt Blokhuijsen, die bij het NK allround weer zal rijden op zijn oude materiaal, nu terug op de NK. "Ik had ook vier jaar helemaal richting de Olympische Spelen geleefd. Dat heeft heel veel focus en heel veel energie gekost."

De slechte resultaten bij de seizoensopening zorgden bij de olympisch kampioen op de ploegachtervolging wel voor een wake-upcall. "Het is mateloos frustrerend als het schaatsen niet zo gaat als je wilt. Maar het zorgde ook voor het besef hoe graag ik wil schaatsen."

Wedstrijdritme

Komend weekend kan Blokhuijsen dat weer doen voor een vrijwel uitverkocht Thialf, een flink contrast met de Holland Cups en trainingswedstrijden waarmee hij in de laatste twee maanden wat wedstrijdritme probeerde op te doen.

De winnaar van de Eindhoven Trofee, een allroundtoernooi over 500, 1500, 3000 en 5000 meter dat begin december werd verreden, vond die kleinere wedstrijden niet te min voor zichzelf.

"Nee, ik was juist heel blij dat dit soort toernooien er waren, anders had ik helemaal geen wedstrijden kunnen rijden. Mijn goede Eindhoven Trofee gaf bovendien een indicatie dat ik op de goede weg was."

Spectaculair

Of hij via deze route voldoende wedstrijdritme heeft opgedaan om het vijfvoudig kampioen en de grote favoriet bij het NK allround Sven Kramer lastig te maken, is de vraag.

Blokhuijsen verwacht wel dat het in Thialf net als de afgelopen jaren bij allroundtoernooien gaat tussen hem, Kramer en regerend wereldkampioen Koen Verweij. "Maar ik denk dat Wouter olde Heuvel ook zeker mee gaat doen. Hij is weer terug op zijn oude niveau en staat er goed op."

Die vier mannen zouden dan moeten gaan strijden om drie beschikbare tickets voor het EK allround, dat op 10 en 11 januari 2015 in het Russische Tsjeljabinsk wordt gehouden. Als titelverdediger wil Blokhuijsen daar niet ontbreken.

"Een allroundtoernooi is het mooiste wat er is. Ik verwacht een heel spectaculair NK, met hopelijk een hoofdrol voor mij."

Hoe ziet het programma van het NK allround eruit?