De winter is officieel begonnen en dat betekent in het schaatsen traditioneel de start van de allroundtoernooien. De donkere dagen na kerst zijn de perfecte gelegenheid om de televisie mee te laten lopen met het NK allround in Thialf.

Zelf zat ik als jochie aan de buis gekluisterd om de epische internationale duels tussen Johann Olav Koss en Falko Zandstra te aanschouwen.

Sven Kramer en Ireen Wüst zijn uiteraard de te kloppen namen op het NK allround, dat zaterdag begint. Wat gebeurt er in hun kielzog? Kramer deed vorig seizoen niet mee aan de internationale allroundtoernooien, waarna de titels naar Jan Blokhuijsen (Europees kampioen) en Koen Verweij (wereldkampioen) gingen.

Deze twee mannen lijken binnen dezelfde ploeg toch hun eigen pad te kiezen en te worstelen. In niets is nog te zien dat zij een bedreiging voor Kramer gaan vormen.

Dit in tegenstelling tot Wouter olde Heuvel. Na jaren van kwakkelen lijkt hij het meest te profiteren van zijn nieuwe omgeving onder de vleugels van Jac Orie. Bij de eerste schaatstraining die ik deze winter zag, viel hij mij direct op. Technisch beter en soepeler. Hij zal het dichtst in de buurt van Kramer komen, ook al vraag ik me af of hij echt een bedreiging vormt.

Wüst kent eigenlijk geen echte concurrentie nu Jorien ter Mors uitgeschakeld is. Vorig jaar kwam Yvonne Nauta sterk opzetten en Marit Leenstra is een geduchte concurrent op het kortere werk. Maar niemand is zo allround als Ireen.

Bomvol

Ook al hangt er het nodige af van komend weekend, Wüst en Kramer zullen nog niet in topvorm willen zijn. Ze zullen op safe door de feestdagen willen.

Dat is niet meer dan logisch. Met name vanuit hun richting kwam er kritiek op het bomvolle schaatsprogramma van dit seizoen. Die kritiek is terecht. Je vraagt je af of de planners van wedstrijden wel eens rekening houden met trainingsprincipes. Schaatsen doe je tegen de tijd. Kleine miscalculaties in een schema en je moet met je billen bloot.

Wat is dan precies het probleem? Er staat nu ongeveer om de twee weken een wedstrijd gepland waar iets van afhangt. Een titel, of, en dat is vaak nog belangrijker: kwalificatie voor de wereldkampioenschappen.

Het is zo onmogelijk om telkens te pieken. Een piek in je prestatievermogen vereist zorgvuldig uitgekiende trainingen en rust. Dit zijn processen die zonder tegenslagen weken in beslag nemen, en deze periodes moet je herhaaldelijk terug laten komen. Winnen kun je niet overlaten aan de vorm van de dag.

Wüst en Kramer zullen zich binnen vier weken drie keer ergens voor moeten plaatsen. Hoeveel hebben zij nog over aan de start van de WK afstanden in februari? In januari het EK allround in Rusland boycotten zal politiek gezien weinig zin hebben, maar trainings-technisch zeker wel!

Gevaar

Hét gevaar voor Wüst en Kramer schuilt voornamelijk in een huisje in het Friese Aldeboarn. Verblijfplaats van toekomstig echtpaar Heather Richardson/Jorrit Bergsma. Trainer Jillert Anema laat ze gericht toewerken naar de WK afstanden, inclusief uitgebreide trainingsperiodes.

Richardson bouwde haar trainingen op naar de laatste World Cup in Heerenveen en reed daar meteen zo onbeschoft hard dat Wüst zich serieus zorgen begon te maken; zij probeerde haar vorm al vijf weken vast te houden.

Als Wüst en Kramer er niet voor kiezen het EK te laten schieten, dan is de kans groot dat ze dit moeten bekopen op de WK afstanden in Heerenveen. Zilver zal daar niet worden gevierd als een overwinning. En aan excuses achteraf heb je niets.

Het programma is een gegeven. Zo worden de meerkampers tot keuzes gedwongen. Allrounden wordt een specialiteit. Eentje die dit weekend geserveerd zal worden als toetje op het kerstmenu.