Alle lijstjes zijn ingeleverd en de prijzen van het sportjaar 2014 zijn verdeeld. De meeste voetballers liggen op het strand bij te komen van de eerste seizoenshelft. Hoogste tijd om door te schakelen naar de voorspellingen, bij deze gevat in vijf flauwe woordspelingen.

'Dordrechtstreekse' degradatie

Zeven punten uit zeventien wedstrijden, zes punten achter NAC Breda, een doelsaldo van min dertig en een trainer (Ernie Brandts) die kijkt als het kerstkonijn dat de koplampen ras ziet naderen: het tij valt niet meer te keren.

Het andere vaatje waaruit moet worden getapt is bovendien niet voorradig, vaker in de spiegel kijken helpt niet meer. Elkaar de waarheid vertellen evenmin. Die is namelijk dat FC Dordrecht een leuke, sympathieke club is, maar niet thuishoort op het hoogste voetbalniveau van Nederland.

'NACompetitie'

Wanbeleid blijft niet eeuwig onbestraft. Als je jarenlang een te grote broek aantrekt, wordt-ie een keer te zwaar, kijk maar naar NEC en Roda JC vorig seizoen, kijk naar Willem II in de periode ervoor, kijk naar al die andere clubs die in het verleden veel te graag boven hun stand wilden leven.

Breda zal zich in 2015 moeten opmaken voor een doodsstrijd tegen clubs uit de Jupiler League om ook in het seizoen 2015/2016 te mogen deelnemen aan de eredivisie.

De overige nacompetitieplekkandidaten: Excelsior, Go Ahead Eagles en Willem II.

'Tob drie'

Labiel in het kwadraat, dat zijn de jongens van onze traditionele top drie. Vooral die van Ajax en PSV, want bij Feyenoord is puntenverlies vaker te wijten aan een gebrek aan kwaliteit dan aan mentaliteit.

In Amsterdam en Eindhoven moeten de boezemvrienden Frank de Boer en Phillip Cocu bij vlagen gek worden van het gebrek aan mentale weerbaarheid bij hun spelers. In dat opzicht haal ik graag nog even Willem van Hanegem aan, die tijdens het Total Football Festival de volgende woorden sprak: "In onze tijd lag de lat veel hoger. Als je twee of drie keer verloor, deed je niet meer mee, Ajax en Feyenoord waren destijds zo goed dat daardoor de ander kampioen werd. Nu halen spelers van topclubs hun schouders op na een nederlaag, ze blijven namelijk toch wel tot het einde meedoen om de titel."

Omdat Ajax zich al vier jaar op rij de minst labiele ploeg toont, krijgt het team van De Boer het voordeel van de twijfel. De trainer zal met zijn vijfde kampioensschaal op rij afscheid nemen van de (overigens steeds minder goed gevulde) Arena.

Alfred 'Schreudraw'

Als je naar de spelersnamen kijkt, snap je niet waarom FC Twente zo vaak met een aangetrokken handrem speelt, met zeven gelijke spelen inmiddels tot gevolg. Steeds meer vingers wijzen daarbij naar de hand van trainer Alfred Schreuder die door uw 'chef flauwe woordgrappen' al eens Alfred Schreudraw werd genoemd.

Toch: FC Twente verloor slechts driemaal en staat drie punten achter op nummer drie Feyenoord terwijl de potentie van de selectie enorm blijft. Als Schreuder de schwung te pakken krijgt - wat mogelijk is met een relatief nieuw team en een trainer die snel bijleert - kunnen de Tukkers in de tweede competitiehelft verrassen.

Ze zullen op zijn minst met Feyenoord gaan strijden om plaats drie.

'Arbitragisch'

Vrije trappen geven na struikelpartijtjes, gele kaarten uitdelen na mopperen, doodschoppen door de vingers zien, penalty's geven waar ze bij Match of the Day hartelijk om zouden lachen, penalty's wegwuiven als een spits wordt gevierendeeld, doelpunten toekennen die geen doelpunten zijn, doelpunten afkeuren of over het hoofd zien die dat wél zijn, zichzelf verliezen in oeverloos, politiek correct geneuzel achteraf of schuilen achter twee tot vijf assistenten: het was geen best halfjaar voor de heertjes in het zwart.

Hoogste tijd om ze een beetje stoom te laten afblazen tijdens een trainingsstage in Turkije, zou je dan moeten denken als KNVB, maar nee. Ook de nationale voetbalbond blinkt uit in politiek correct spel en geeft de scheidsrechters bij voorbaat een waarschuwing dat er van 5 tot en met 10 januari in Belek nul komma nul gelegenheid is voor extra speeltijd in het uitgaansleven of aanverwante gezelligheid. Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal, zal daar hoogstpersoonlijk op toezien.

Kortom: ook in de tweede seizoenshelft zullen er vertwijfelde, gestreste arbiters aan de aftrap staan.