Judoka Linda Bolder komt vanaf 1 januari 2015 voor Israël uit in de klasse tot 70 kilogram.

Bolder hoopt zich daardoor te kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016.

“Het afgelopen jaar zijn er diverse wijzigingen in het beleid van de judobond geweest waardoor ik nu deze beslissing heb genomen", stelt Bolder in een verklaring.

De Velserbroekse was het niet eens met de beslissing van de bond dat ze niet meer begeleid mocht worden door haar coach Ben Rietdijk.

"Daarnaast beschikken we in Nederland in de persoon van Kim Polling over één van de beste judoka’s ter wereld in mijn gewichtsklasse."

Bolder veroverde vorig jaar april zilver op de EK judo in Boedapest in de klasse tot 70 kilogram. Begin dit jaar won ze de toonaangevende Grand Slam van Parijs. Daarna liep ze een ernstige knieblessure op, waardoor ze de rest van het jaar was uitgeschakeld.

"Door mijn knieblessure heb ik met het oog op plaatsing voor de Spelen een dusdanige achterstand opgelopen dat ik me nu, door voor Israël uit te komen, volledig kan focussen op plaatsing voor Rio", aldus Bolder.

Hoge verwachtingen

Bolder heeft bij het zoeken naar een oplossing ook gesproken met de Griekse bond, maar die hadden te weinig budget. 

De omstreden buitenlandpolitiek van Israël is voor Bolder geen belemmering om voor het land uit te komen. "Een hoop mensen zullen er een mening over hebben, maar ik ben niet bezig met politiek en zal me er ook niet in mengen. Ik ben een topsporter en heb alleen gekeken wat goed is voor mij. Wie kan mij wat bieden? Daarom ben ik tot deze keuze gekomen", zegt de judoka in het Haarlems Dagblad.

De verwachtingen zijn volgens Bolder hooggespannen in Israël. "Het is een heel trots land, dat heel trots is op de eigen sporters. Iedere topsporter is er hartstikke welkom, voor een olympische medaille doen ze heel veel. Ja, die wordt ook van mij verwacht. Ik ga alles op alles zetten om die te halen."

Toestemming

De Judo Bond Nederland (JBN) betreurt het besluit van Bolder, maar heeft toestemming gegeven. ''Om haar persoonlijke ontwikkeling niet tegen te gaan'', aldus de bond. De internationale judofederatie (IJF) heeft de verandering eveneens goedgekeurd.

In mei van dit jaar veranderde Esther Stam ook al van nationaliteit om de olympische concurrentie met Polling te omzeilen. Zij besloot voortaan voor Georgië uit te komen.