Juan Manuel Garate heeft maandag een punt achter zijn wielercarrière gezet.

De 38-jarige Spanjaard maakte dat bekend op een persconferentie. Hij stond voor het laatst onder contract bij Belkin, het huidige Lotto-Jumbo.

Garate ziet voor zichzelf geen perspectief meer om nog door te gaan. Afgelopen seizoen kwam hij niet meer in actie voor Belkin. Hij steggelde met de ploeg over zijn jaarsalaris, maar kreeg van de rechter geen gelijk.

"Het was geen makkelijk besluit, want in een lange carrière als die van mij hoop je altijd op een ander einde", aldus Garate tegen Cyclingnews.com.

"Maar ik heb er goed over nagedacht, er was geen kans voor me om door te gaan als professioneel wielrenner. Ik moest deze beslissing nemen en houd de mooie momenten gedachten. Ik denk niet aan wat er afgelopen seizoen allemaal gebeurd is."

Mont Ventoux

Zijn mooiste moment noemt Garate zijn etappezege op de Mont Ventoux in de Ronde van Frankrijk van 2009. "Rabobank, waar ik toen voor reed, kende geen geweldige Tour. Ook al hadden we een geweldige ploeg, vanaf dag één ging alles fout."

"Die etappe was de laatste kans voor ons om iets te laten zien, voordat we een dag later in Parijs zouden eindigen. Dat maakte mijn zege extra speciaal."

Garate reed vanaf 2009 voor Rabobank, dat in 2013 overging in Belkin. Voor zijn periode bij de Nederlandse ploeg reed hij voor onder meer Lampre en QuickStep.