De BeNe League, de Nederlands-Belgische vrouwenvoetbalcompetitie, houdt na dit seizoen op te bestaan. De KNVB en de clubs hopen volgend seizoen een volledig Nederlandse competitie te starten.

De voetbalbond meldt maandag in een persbericht dat er "financieel en sportief onvoldoende perspectief voor de Nederlandse clubs is om de BeNe League voort te zetten".

De competitie bestaat sinds het seizoen 2012/2013. FC Twente werd de afgelopen twee jaar kampioen. De zes andere Nederlandse teams in de huidige BeNe League zijn Ajax, ADO Den Haag, PSV/Eindhoven, Telstar, sc Heerenveen en PEC Zwolle.

Die clubs gaan nu met de KNVB overleggen om een nieuwe competitie van minstens acht Nederlandse ploegen op te richten. Het streven is om voor 1 maart 2015 duidelijkheid te hebben.

Uiteindelijk is het doel om op langere termijn tot een competitie met zeker twaalf deelnemers te komen.

In de lift

"Het vrouwenvoetbal zit in de lift", doelt directeur amateurvoetbal Hans Spiering van de KNVB onder meer op het feit dat de Oranje-vrouwen zich voor het eerst hebben geplaatst voor een WK en dat het EK van 2017 in Nederland zal zijn.

"Mede door deze positieve ontwikkelingen geloven wij dat er meer clubs geïnteresseerd raken om op het hoogste Nederlandse niveau uit te komen."

"Ons contact met de clubs is goed en wij zijn er van overtuigd dat we voor het seizoen 2015/16 een mooie competitie neer kunnen zetten met elkaar."

De Nederlandse en Belgische voetbalbond bespreken nog of de samenwerking na drie jaar op een andere manier vorm kan krijgen.