Trainer Frank de Boer ziet Daley Sinkgraven al in de winterstop graag naar Ajax komen. De 19-jarige middenvelder maakte in de eerste helft van de competitie indruk bij sc Heerenveen.

De Boer beseft dat de positie van linkermiddenvelder in zijn ploeg goed is bezet met Lucas Andersen, Thulani Serero en ook Viktor Fischer, die op de weg terug is van een zware blessure.

"Maar ik vind Sinkgraven een goede speler'', zegt hij. "Als hij snel komt, dan kan hij aan ons spel wennen. En hij zal gewoon gaan spelen als hij beter is dan anderen.''

Ajax waagde in het begin van het seizoen al een vergeefse poging om Sinkgraven naar Amsterdam te halen. De middenvelder staat inmiddels ook in de belangstelling van buitenlandse clubs, maar heeft al laten weten dat hij zich voorlopig graag in de eredivisie wil ontwikkelen.

Sinkgraven, die vorig seizoen debuteerde in de eredivisie, kwam in de eerste seizoenshelft in alle zeventien competitieduels van Heerenveen in actie en scoorde drie keer.

Milik

De Boer zou ook graag zien dat Ajax in de komende weken spits Arek Milik definitief van Bayer Leverkusen overneemt. De Pool speelt sinds de zomer op huurbasis voor de club uit Amsterdam. Hij was in de eerste seizoenshelft lang niet altijd basisspeler, maar scoorde wel al acht keer in de eredivisie.

"Milik is met 20 jaar nog jong, maar bij ons krijgt hij de kans'', zegt De Boer. "Het mooie van hem is dat hij nog lang niet tevreden is en dat hij zich iedere dag wil verbeteren. Ik denk dat het voor beide partijen beter is dat we de optie in zijn contract snel lichten.''

Ajax kan de spits voor een vastgesteld bedrag van ruim 2,5 miljoen euro definitief overnemen van Leverkusen.

Schöne

Lasse Schöne zou juist kunnen vertrekken uit de Amsterdam Arena omdat zijn contract komende zomer afloopt, maar volgens De Boer is daar absoluut geen sprake van. "Hij mag niet weg. Als hij gaat, dan aan het einde van het seizoen."

Van alle Ajacieden was Schöne, die zelf zondag aan NU.nl vertelde dat hij van plan is ook in de tweede seizoenshelft voor de landskampioen uit te komen, afgelopen jaar bij de meeste doelpunten van zijn ploeg betrokken.

"Ook als we niet lekker in de wedstrijd zitten, dan blijft hij zijn eigen ruimte creëren", analyseert De Boer. "Zo komen middenvelders aan het voetballen en kan Ricardo van Rhijn opkomen. Hij haalt iedere wedstrijd minimaal een zesje of zeven."

"Er zijn momenten dat je met twee echte buitenspelers kan voetballen, maar in het huidige voetbal doet geen club dat eigenlijk meer. Ik speel het liefst met een echte buitenspeler en een valse."

Moisander

Niklas Moisander mag de komende weken wel uitkijken naar een andere club. "Maar ik kan hem nog heel goed gebruiken'', benadrukt De Boer.

"Hij hoeft van mij zeker niet weg en zal denk ik alleen naar een heel mooie club vertrekken. Als hij beter is dan een jonge speler, dan zal ik hem gewoon blijven opstellen, ook al loopt zijn contract af.''

De oud-international stelt dat hij zelf waarschijnlijk ook volgend seizoen nog op de bank zit bij de Amsterdammers.

"Ik hoef niet weg. Ik schat de kans op 70 procent dat ik hier volgend jaar nog ben. Als er een mooie club komt, ga ik wel praten. En dan kan ik zomaar alsnog voor Ajax kiezen.''

De Boer blij voor 'vaak onterecht' bekritiseerde Van der Hoorn | Schöne verwacht dat Ajax 'heel sterk' PSV na de winter inhaalt