Simon Gerrans kan zijn titel in de Tour Down Under niet verdedigen. De Australiër heeft zondag zijn sleutelbeen gebroken bij een val in een trainingstocht en moet de start van het wielerseizoen missen.
 

Gerrans ging halverwege een rit met zijn mountainbike onderuit en viel hard op de linkerkant van zijn lichaam. "Ik wist direct dat ik mijn linker sleutelbeen had gebroken", zegt de nummer twee van het WK op de weg maandag op de site van zijn ploeg Orica-GreenEdge.

De 34-jarige renner heeft inmiddels een operatie ondergaan en richt zich op een terugkeer bij de Europese klassiekers vanaf maart 2015.

Dat betekent wel dat Gerrans in januari zijn titels niet kan verdedigen bij het Australisch kampioenschap en de Tour Down Under, de eerste World Tour-koers van het jaar. "Daar baal ik heel erg van, maar ik kan nu een korte rustpauze nemen en toewerken naar mijn doelen later in het jaar."

Gerrans kende een sterk 2014 met zeges in Luik-Bastenaken-Luik en de GP's van Quebec en Montreal. Hij sloot het jaar af op de derde plek van de UCI-ranking, achter Alejandro Valverde en Alberto Contador.

De Tour Down Under wordt van 17 tot en met 25 januari verreden in de regio van de Australische stad Adelaide.