Sven Nys hoopt met een periode van rust zijn vorm terug te krijgen. De Belgische veldrijder ontbrak zondag in de wereldbekerwedstrijd van Namen, nadat hij een dag eerder op bijna drie minuten was gereden in Essen. 

Nys (38) heeft geen idee waar zijn vormcrisis vandaan komt, maar hoopt door even gas terug te nemen weer op zijn vertrouwde niveau terug te komen.

''Het is de eerste keer in vijftien jaar dat het lange tijd niet draait zoals het moet draaien'', aldus de Belgische kampioen, die twee keer wereldkampioen werd. ''Ik weet niet wat er scheelt, dit is voor mij één groot vraagteken.''

Nys hoopt op nieuwjaarsdag tijdens de naar hem vernoemde wedstrijd in Baal, de Grote Prijs Sven Nys, weer aan de start te verschijnen.

Van der Haar

Zonder Nys eindigde Lars van der Haar zondag op de tweede plek in Namen. De Nederlands kampioen moest in de slotfase Kevin Pauwels laten gaan.

Bij de vrouwen werd Marianne Vos bij haar eerste optreden in een veldrit deze winter tweede. De wereldkampioene werd in de voorlaatste ronde bijgehaald door de Tsjechische Katerina Nash, die er vervolgens alleen vandoor ging.