Marianne Vos is zondag bij haar eerste optreden in een veldrit deze winter als tweede geëindigd in de wereldbekercross van Namen.

De wereldkampioene werd in de voorlaatste ronde bijgehaald door de Tsjechische Katerina Nash, die er vervolgens alleen vandoor ging.

Vos passeerde de finish ruim een halve minuut na Nash als tweede. De Amerikaanse Katherine Compton werd derde.

De 27-jarige Brabantse, die er meteen na de start vandoor was gegaan, was tevreden met de tweede plaats. Ze keerde pas afgelopen week terug van een trainingsstage op de weg in Florida.

Competitiedier

"Het is een goed begin'', vertelde ze bij de NOS. "Ik wist dat het loodzwaar zou worden, zeker op dit parcours. Veertig minuten diep in het rood rijden is iets anders dan je voorbereiden op de weg. Maar ik ben blij dat ik hier weer sta. Ik ben een competitiedier. Het is mooi om meteen weer op het podium te rijden.''

Vos richt zich op de wereldtitelstrijd in het Tsjechische Tabor. "Over vijf weken hoop ik er te staan en mijn trui te verdedigen.''

Sabrina Stultiens was op de tiende plaats de tweede Nederlandse, Sophie de Boer werd dertiende. De Belgische Sanne Cant finishte als zesde en behield de leiding in het klassement, ze heeft één punt meer dan Compton. De Boer is na vier crossen vijfde in de rangschikking.

Mannen

Bij de mannen eindigde Lars van der Haar ook op de tweede plek. De Nederlands kampioen moest in de slotfase Kevin Pauwels laten gaan.

De Belg had op de eindstreep tien seconden voorsprong.

De Duitser Philipp Walsleben finishte in de zware en technisch moeilijke koers op en rond de Citadel als derde.