FC Twente heeft zondag het voetbaljaar 2014 afgesloten met een miraculeuze 3-2 overwinning tegen Willem II. Een effectief spelend Vitesse won thuis redelijk eenvoudig van Heracles Almelo: 3-0.

Twente leek in de Grolsch Veste lang af te stevenen op een nederlaag tegen Willem II, maar in de blessuretijd pakte de thuisploeg met een man minder via treffers van Andreas Bjelland en Torgeir Börven toch nog de zege.

De Tukkers, die de vorige drie competitieduels niet wonnen, staan nu vijfde met 28 punten, terwijl Willem II twaalfde is met acht punten minder.

Het begin van de thuisploeg was veelbelovend, want al na twaalf minuten stond Twente op voorsprong. Youness Mokhtar werd strak aangespeeld door Kamohelo Mokotjo, draaide weg bij Jordens Peters en schoot de bal in de verre hoek langs doelman Kostas Lamprou (1-0).

Het leek de opmaat richting een soepele overwinning voor de ploeg van Alfred Schreuder, maar daarvoor ontbrak de overtuiging in het spel. In plaats van door te drukken, liet Twente de 'Tricolores' terugkomen in de wedstrijd.

Leeg doel

Na een half uur was Ali Messaoud het eindstation van een vloeiende Tilburgse aanval. De schaduwspits maakte het af met een geplaatst schot over doelman Sonny Stevens vanaf de rand van het strafschopgebied: 1-1.

Mokhtar kreeg vervolgens twee grote kansen om zijn ploeg weer op voorsprong te schieten, maar de vleugelspits schoof de bal eerst naast het lege doel en wachtte daarna te lang met schieten.

Na 72 minuten werd Twente gestraft voor het tegenvallende en slappe spel, doordat Robbie Haemhouts de bezoekers op 1-2 zette. Toen invaller Renato Tapia bij Twente ook nog rood kreeg, leek de thuisclub met een enorme kater de winterstop in te gaan. Bjelland en Börven zorgden echter toch nog voor feest in Enschede.

Mokhtar 'erg geraakt' door witte zakdoekjes voor Schreuder

Vitesse-Heracles

Bertrand Traoré was eerder op de dag met twee treffers de gevierde man bij Vitesse. Zakaria Labyad tekende voor de andere goal van de Arnhemmers tegen Heracles Almelo

Door eerste zege in acht competitiewedstrijden steeg Vitesse naar de tiende plaats op de ranglijst. Heracles zakte naar de vijftiende plek in de eredivisie.

Vitesse begon nog wel stroef aan het duel en zag Heracles aanvankelijk de betere kansen creëren. Zo redde doelman Eloy Room knap op een vrije trap van Oussama Tannane en een schuiver van Iliass Bel Hassani.

Achteloos

Aan de andere kant was het wel gelijk raak. Na goed voorbereidend werk van Marko Vejinovic en Renato Ibarra schoot Traoré met een achteloze voetbeweging de bal achter keeper Dennis Telgenkamp.

De equipe van Bosz groeide vanaf dat moment in de wedstrijd en nog voor rust besliste Vitesse het duel. Eerst verdubbelde Labyad op aangeven van Vejinovic de score en niet veel later rondde Traoré een fraaie steekpass van Davy Pröpper doeltreffend af.

In de tweede helft speelde Vitesse in een veel lager tempo. Ibarra en Kevin Diks waren in de eerste tien minuten nog wel dicht bij een vierde treffer, waarna Room in het laatste half uur met een aantal goede saves zijn doel schoon wist te houden.

Bekijk de uitslagen en de stand in de eredivisie