Feyenoord heeft zondag het jaar afgesloten met een moeizame overwinning op NAC Breda. De Rotterdammers zegevierden in de Brabant met 1-0.

Colin Kazim-Richards zorgde na ruim een halfuur voor het enige doelpunt in de zeer matige wedstrijd. Het was de zevende competitietreffer van de Engelse Turk.

Door de zege gaat de eredivisie de winterstop in met de traditionele top drie op de bovenste drie plekken van de ranglijst.

Feyenoord gaat over PEC Zwolle heen naar de derde plek, achter Ajax en koploper PSV. NAC Breda staat zeventiende.

Afgekeurd

De ploeg van coach Fred Rutten had duidelijk veel krachten verspeeld in de met 4-3 verloren topper bij PSV van woensdag. Feyenoord had zeer veel moeite met het vechtvoetbal van degradatiekandidaat NAC en kwam amper tot kansen.

Erik Falkenburg dacht NAC in de 28e minuut met een kopbal zelfs op voorsprong te zetten, maar de treffer werd terecht afgekeurd vanwege buitenspel. Uit het niets kwamen de bezoekers vervolgens op voorsprong.

Kazim-Richards worstelde zich door de defensie van NAC heen op een pass van Luke Wilkshire. De spits maaide eerste volledig langs de bal, maar wist in de herkansing doelman Jelle ten Rouwelaar wel te passeren.

Feyenoord bleef slecht spelen en had in het vervolg van de wedstrijd geluk dat de thuisploeg spits Stipe Perica, die vooral buitenspel liep, nauwelijks wist te bereiken. De Kroaat viel net als de andere spelers van NAC vooral op met zijn werklust.

Vermeer

In de tweede helft was het beeld van de wedstrijd onveranderd. Feyenoord tikte de bal in een veel te laag tempo rond en ontlokte NAC zo een heus slotoffensief in de eindfase. De ploeg van coach Eric Hellemons leek vastberaden de smadelijke 6-0 nederlaag bij Excelsior in de beker weg te poetsen, maar slaagde daar niet in.

Toch kreeg Perica tien minuten voor tijd nog een enorme kans. De spits torende boven de Feyenoord-defensie uit, maar vond Kenneth Vermeer op zijn weg. De keeper was met een prachtige redding voor de zoveelste keer dit seizoen belangrijk voor zijn ploeg.

NAC probeerde het vervolgens nog wel, maar ontbeert gewoonweg de kwaliteit om het verschil te maken. Technisch directeur Graeme Rutjes zal in de winter naarstig op zoek moeten gaan naar versterking om de nummer zeventien van de eredivisie omhoog te helpen.

Rutten lovend over 'jonge honden' en Kazim-Richards | Kazim-Richards voelt zich bij Feyenoord 'eindelijk echt thuis'

Bekijk de stand in de eredivisie