Ajax heeft zondagmiddag het jaar afgesloten met een zeer gelukkige 2-0 overwinning bij Excelsior. Uitgerekend breekijzer Mike van der Hoorn redde zijn ploeg als invaller.

Van der Hoorn schoot in de 83e minuut hard raak, kort nadat trainer Frank de Boer hem als noodgreep in de spits had geposteerd. Zo besloot de verdediger een voor hem moeilijk jaar toch nog positief en gaat Ajax in het spoor van koploper PSV de winterstop in.

De eveneens ingevallen Richairo Zivkovic maakte er nog 2-0 van. De uitslag was zeer sneu voor Excelsior, dat recht had op minimaal een punt. Want wie dacht dat er een getergd en messcherp Ajax aan de aftrap zou staan na de uiterst pijnlijke bekernederlaag tegen Vitesse kwam bedrogen uit.

De regerend landskampioen liet zich veel te vaak aftroeven in de duels en miste de wilskracht en creativiteit om het Excelsior lastig te maken. Er gebeurde juist het omgekeerde: de thuisploeg zocht regelmatig brutaal de aanval en kreeg ook een stel prima kansen.

Alleen in het eerste half uur al mocht Excelsior drie keer in kansrijke positie aanleggen. De schoten verdwenen net naast, over en op de vuisten van Cillessen. Ajax-trainer Frank de Boer meldde zich vaak boos aan de zijlijn, maar het spoorde zijn team niet aan tot grootsere daden.

Grote kans

Vooral Adil Auassar en Ninos Gouriye combineerden zich regelmatig langs meerdere Ajacieden. Kort na rust schoot Ricardo van Rhijn een keer van grote afstand op de lat namens Ajax, maar dat was niet de aanzet tot meerdere kansen voor de landskampioen.

Vlak daarna claimde Excelsior tevergeefs een strafschop en miste Jeff Stans dé kans om de thuisploeg op voorsprong te schieten. Auassar zette uitstekend voor, waarna Stans de niet te missen kans van dichtbij toch over mikte.

Daarna pakten de wissels van De Boer onverwacht goed uit. Ineens mocht Van der Hoorn aanleggen toen keeper Coutinho al uit zijn doel was, waarna de Zivkovic voor nog meer opluchting zorgde bij de Amsterdammers.

De Boer blij voor 'vaak onterecht' bekritiseerde Van der Hoorn | Van der Hoorn: 'Dit is ook wel een keer leuk'

Bekijk de uitslagen en de stand in de eredivisie