Directeur betaald voetbal van de KNVB Bert van Oostveen geeft toe dat hij zijn excuses heeft aangeboden aan bondscoach Guus Hiddink voor zijn opmerkingen na het verloren EK-kwalificatieduel met IJsland in oktober.

"Wat ik niet goed heb gedaan, is dat ik na IJsland te snel en te stellig heb gezegd dat we gingen evalueren en dat sneller en scherper zouden doen", aldus Van Oostveen zondag bij FOX Sports.

Na de pijnlijke 2-0 nederlaag van het Nederlands elftal in Reykjavik, toen de tweede nederlaag in drie kwalificatiewedstrijden richting het EK van 2016, liet de bondsdirecteur op Schiphol zijn teleurstelling blijken aan de verzamelde media.

"Daar waar we het de vorige keer als een incident hebben betiteld, begint het nu een structureel karakter te krijgen'', zei hij destijds. ''Dat betekent dat we sneller zullen gaan evalueren dan de vorige keer.''

Stom

Van Oostveen stelde zondag dat hij geleerd heeft van die situatie. "Je mag het best 'stom' noemen. Ik kreeg toen die vraag en heb die naar eer en geweten beantwoord, maar dat doe ik de volgende keer niet nog een keer. Dat heb ik ook tegen Guus gezegd."

De directeur benadrukte dat zijn relatie met Hiddink, die een week geleden liet weten dat hij zeker bondscoach blijft, "prima" is. "Ik denk dat we in die fase allebei dingen hebben gezegd waarvan je achteraf zegt: dat was niet zo handig."

Oranje staat na de 6-0 thuiszege op Letland van half november derde in groep A van de EK-kwalificatie met zes punten. Dat zijn er drie minder dan IJsland en zes minder dan koploper Tsjechië. Het Nederlands elftal speelt zijn eerstvolgende interland op 28 maart 2015 tegen Turkije.

Blind

Van Oostveen onderstreepte nogmaals dat Hiddink dan gewoon weer op de bank zit bij Oranje. Hij legde ook uit waarom Danny Blind al zo vroeg benoemd werd als opvolger na het EK van 2016.

"Danny is ook op de lange termijn zeer waardevol voor de KNVB. Dan moet je hem perspectief bieden. Laten we heel eerlijk zijn: als we dat niet hadden gegeven, dan had hij gisteren tegen Aston Villa gespeeld.''

Blind was dan volgens Van Oostveen namelijk met voormalig bondscoach Louis van Gaal meegegaan naar Manchester United.