Robin Haase is op het NK vol frisse moed begonnen aan het nieuwe tennisjaar in de hoop het teleurstellend verlopen vorig seizoen te doen vergeten.

"Ik ben teruggegaan naar mijn oude racket en het gaat door hulp van een osteopaat goed met mijn knie. Dat geeft wel vertrouwen", vertelt de Hagenaar, die zondag de finale speelt tegen Thiemo de Bakker, aan NU.nl.

De 27-jarige Haase begon 2014 als nummer 44 van de wereld en staat nu 83e op de ATP-ranking. Met zijn nieuwe coach Mark de Jong moet daar verandering in komen.

"Op het gebied van ranking heb ik geen verwachtingen omdat ik dan alleen maar teleurgesteld kan raken. Tot twee jaar geleden haalde ik telkens mijn doelstelling, maar dat blijkt nu moeilijker."

"Het doel is altijd om mijn beste ranking van 33 te verbeteren, maar als ik richting de veertig ga heb ik al een veel mooier jaar. Het moet gewoon beter en daar ben ik hard voor aan het werk."

Interessant

De Jong, opvallend genoeg een leeftijdsgenoot van Haase, onderschrijft de missie van zijn pupil. "Iedereen weet dat hij te laag staat. Het is alleen buiten proporties om nu van de daken te schreeuwen dat hij naar de top dertig moet. Ik denk in realistische stapjes en dat is eerst bijvoorbeeld top zestig."

Voor Haase liggen er aan het begin van het seizoen voldoende kansen om die richting op te gaan. De hoogst genoteerde tennisser van Nederland heeft in de eerste drie maanden nauwelijks punten te verdedigen.

"Daar ligt wel ruimte. Dit jaar heeft hij goed gespeeld in Australië, maar niet gewonnen. Als dat nu wel samenvalt, kan het hard gaan. Hij heeft in die periode ook niets te verliezen, dus die maanden zijn interessant", voorspelt De Jong.

Haase waakt zelf voor te veel enthousiasme over die periode. "Ik begin al drie jaar niet goed. Als ik op de Australian Open tegen Djokovic moet en in Chennai tegen Wawrinka is de kans klein dat ik ver kom."

Lees hier het complete interview met Haase en zijn coach over onder meer zijn fysieke arbeid en het aanpassen van zijn speelstijl