PSV kroonde zich deze week dankzij drie zeges overtuigend tot winterkampioen in de eredivisie. Doelman Jeroen Zoet en verdediger Jeffrey Bruma merken ook dat er binnen de groep het nodige is veranderd na het teleurstellende vorig jaar.

"We zijn een heel hecht team nu. Dat zag je tegen Go Ahead Eagles ook terug bij de invallers", doelt Zoet op Jürgen Locadia en Florian Jozefzoon die zaterdag allebei scoorden in de slotfase.

"Vorig jaar zaten er nog weleens spelers op de bank die daar genoegen mee namen en niet de gretigheid hadden om dan maar als invaller het verschil te maken. Die gretigheid is er nu wel."

Bruma ziet die gretigheid ook binnen de spelersgroep. "Iedereen is leergierig, hongerig. Dat merkte ik de afgelopen week ook weer", aldus Bruma.

"Na de wedstrijden tegen FC Twente, Feyenoord ging het al over Vitesse, de eerste lastige wedstrijd na de winterstop. Dat is een goed teken. Iedereen wil deze vorm doortrekken naar januari."

Zoet: "Iedereen in de spelersgroep beseft ook waar we het voor doen en waar wij als PSV toe in staat zijn. PSV staat nu op de plek waar het hoort."

Geluk

Volgens Bruma plukt PSV nu ook de vruchten van het moeizame eerste jaar onder trainer Phillip Cocu, waarin de club teleurstellend als vierde eindigde. "Dat was voor veel jongens het eerste jaar bij een topclub. En daar leer je van, het heeft allemaal met ervaring te maken."

"Begin vorig seizoen was ik 21 en Karim Rekik achttien. Op zo’n leeftijd kun je niet verwachten dat je veertig wedstrijden goed speelt. Een jaar eredivisie extra maakt wat dat betreft een behoorlijk verschil."

Bruma ziet daarbij ook het belang in van de komst van de meer ervaren spelers Luuk de Jong en Andres Guardado. "Elke trainer wil spelers als Luuk en Andres er graag bij hebben. Zij zijn heel belangrijk voor de groep."

"Zij weten hoe je een wedstrijd uit moet spelen en bepaalde situaties op moet lossen. Dat zag je ook tegen Go Ahead Eagles. We doseerden even in de tweede helft, waardoor we aan het eind nog konden doorpakken tot 5-0. Zo werd het een prachtige afsluiting van een mooie week."

Kampioen

Volgens Zoet lijkt het wel of alles in de eerste seizoenshelft 'op zijn plek viel' bij PSV. "Ja, dat vind ik wel”, waarbij hij ook wijst op Memphis Depay en Georginio Wijnaldum die afgelopen zomer ondanks een goed WK in Eindhoven bleven.

"Zij zijn heel bewust gebleven om kampioen te worden. Dat helpt ook mee om een team nog hechter te maken. Ik verwacht ook niet dat zij nu alsnog weggaan in de winterstop. Ze hebben niet voor niets bijgetekend, dit seizoen willen ze afmaken."

Kampioen worden is het 'enige doel' van Depay in 2015 | Bekijk de stand in de eredivisie