Simon Whitlock is zaterdag niet door de eerste ronde van het PDC WK darts gekomen. De als zevende geplaatste Australiër verloor met 3-1 van de Engelsman Darren Webster.

De 45-jarige Whitlock was in 2010 nog verliezend finalist tegen Phil Taylor bij het WK, maar hij kende het laatste halfjaar een zeer matige periode.

Ook tegen Webster, de nummer 34 van de wereld, liet 'The Wizard' absoluut geen topvorm zien. Zijn gemiddelde met drie pijlen kwam niet boven de 90 punten en hij raakte slechts vier van zijn 24 dubbels.

Er werden op de derde dag van het WK in Londen nog drie geplaatste spelers uitgeschakeld. De Belg Ronny Huybrechts was met 3-0 duidelijk te sterk voor de als 28e ingeschaalde Engelsman Andy Smith, diens landgenoot Justin Pipe (17) verloor van Laurence Ryder uit Australië en Steve Beaton (21) was niet opgewassen tegen Kyle Anderson (3-1).

Robert Thornton (9), Ronnie Baxter (24), Terry Jenkins (16) en de als vierde geplaatste Schot Gary Anderson voldeden wel aan de verwachtingen in hun eerste partij.

Zondag komen er drie Nederlanders in actie in Alexandra Palace: Benito van de Pas, Ron Meulenkamp en Ryan de Vreede.

Bekijk het programma en de uitslagen van het WK darts