Het uitvoerend comité van wereldvoetbalbond FIFA heeft op een congres in Marrakech unaniem voor publicatie van het onderzoeksrapport van Michael Garcia gestemd.

Dat maakte de FIFA vrijdag bekend.

Het comité stelt wel als voorwaarden dat het corruptie-onderzoek naar vijf verdachte individuen afgerond moet worden en het wettelijk mogelijk moet zijn om het rapport te publiceren. Het is niet de bedoeling dat de getuigen die vertrouwelijke informatie verstrekten bekend worden.

Garcia deed voor de FIFA onderzoek naar de toewijzing van de WK's van 2018 (in Rusland) en 2022 (in Qatar).

De druk om het rapport openbaar te maken nam toe, nadat de Amerikaanse jurist deze week zijn functie als hoofdonderzoeker van de voetbalbond FIFA neerlegde.

Hij was boos over de manier waarop de FIFA met zijn omvangrijke rapport was omgegaan. Garcia noemde de samenvatting die de wereldbond wel naar buiten bracht onzorgvuldig en onjuist.

Blatter

FIFA-president Sepp Blatter is blij dat het uitvoerend comité naar zijn advies geluisterd heeft om te stemmen voor volledige publicatie van het rapport. "We hebben altijd benadrukt dat de volledige waarheid naar buiten moet komen."

De Zwitser sluit uit dat de publicatie gevolgen zal hebben voor de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022. "Het rapport gaat over het verleden en ik richt me op de toekomst. De WK's blijven in Rusland en Qatar. Onze juristen onderschrijven dat er geen juridische redenen zijn om de toewijzing van die toernooien van het uitvoerend comité terug te draaien."

Het volgende biedingsproces voor de organisatie van het mondiale eindtoernooi zal wel anders verlopen. "We zijn al bezig om het biedingsproces voor het WK van 2026 te verbeteren. Daarbij worden we geadviseerd door onafhankelijke experts en onze ethische commissie. Het zal een eerlijk en open proces zijn", stelt Blatter.

Onvoldoende bewijzen

Garcia werkte anderhalf jaar lang in opdracht van de FIFA en in volledige onafhankelijkheid aan zijn onderzoeksrapport, waarvan de FIFA vooraf al had afgesproken dat het niet in de openbaarheid zou komen.

Er kwam vorige maand wel een resumé van de bevindingen van Garcia naar buiten. De Duitse jurist Hans-Joachim Eckert, voorzitter van de ethische commissie van de FIFA, bracht het 430 pagina's tellende dossier terug tot 42 kantjes.

Zijn conclusie luidde dat er onvoldoende bewijzen voor omkoping waren en dat Rusland en Qatar de eindrondes gewoon kunnen organiseren. Onderzoeker Garcia kon zich totaal niet vinden in de beknopte versie van zijn vuistdikke rapport.

De Zwitser Cornel Borbély wordt de opvolger van de opgestapte Amerikaan als hoofdonderzoeker van de onafhankelijke ethische commissie van de FIFA.

Borbély fungeerde al als plaatsvervanger van Garcia, maar krijgt nu de volledige leiding. Een nieuwe hoofdonderzoeker wordt tijdens het eerstvolgende congres van de FIFA op 29 mei in Zürich gekozen.

Crisis

"De FIFA zat in een crisis, maar nu is die voorbij. Ik zal ervoor zorgen dat de FIFA sterk terugkomt, maar dat lukt me niet alleen. Daar heb ik het uitvoerend comité en de hele organisatie bij nodig", zei Blatter op een persconferentie.

"Ik geloof in God. Als hij me gezondheid en geluk geeft zal ik de FIFA terugbrengen waar de organisatie ooit was."

De 78-jarige Zwitser hoopt volgend jaar herkozen te worden als president van de wereldvoetbalbond. Blatter heeft die functie al sinds 1998.

KNVB vindt vrijgeven corruptierapport FIFA 'bemoedigende stap' | Chronologie: De ontwikkelingen rond de WK's van 2018 en 2022

Video: FIFA geeft corruptierapport toch vrij