CALGARY - Schaatsster Tonny de Jong beëindigt haar loopbaan. De Friezin, tegenwoordig woonachtig in de Canadese stad Calgary, kan de motivatie om topsport te bedrijven niet meer opbrengen.

De Jong (27) werd in 1997 en 1999 Europees kampioene. De Jong is sinds een jaar mede-eigenaar van een projectontwikkelingsbedrijf. Huizen bouwen is haar nieuwe passie, waaraan ze tijd gaat besteden.

"En ik ga een verkorte opleiding tot interieurarchitect volgen." De Jong heeft de schaatswereld gezien en kan zich niet meer opladen voor nog eens vier jaar tot de volgende Olympische Spelen in Turijn.

"Ik doe al sinds mijn negentiende mee aan alle wedstrijden. Als ik nu doorga zal het op het ijs vast weer sneller gaan, maar dan doe je toch dezelfde dingen als de afgelopen jaren. Ik dacht in januari al een beetje aan mijn toekomst, maar toen heb ik het nog van me afgezet omdat ik eerst het seizoen wilde afmaken."

Geen verplichtingen

Na haar derde olympische toernooi, in Salt Lake City (twee keer e, één keer 5e), wist De Jong het vrijwel zeker. Haar contract met de KNSB liep af, ze had geen verplichtingen meer.

"Ik ben niet meer op zoek gegaan naar een nieuwe werkgever, maar heb even vakantie genomen. Inmiddels weet ik zeker dat ik zin heb in andere dingen. Hier in Calgary heb ik nog een fantastische ijsbaan liggen, waarop ik af en toe best zal gaan schaatsen. Maar alleen als ik zelf zin heb."

De Jong behaalde in 1999 op de WK afstanden in haar toenmalige woonplaats Heerenveen zilver op de 3000 en brons op de 1500 en 5000 meter. Een jaar later pakte ze opnieuw brons op de 5000 meter. Op de WK allround werd ze twee maal derde, in 1997 en 1999. Op het EK haalde ze één keer brons, in 1995.

De Jong maakte gedurende twee seizoenen een uitstapje vanuit de kernploeg naar het commerciële Spaar Select. De tijd onder trainer Peter Mueller beviel niet, haar prestaties vielen tegen. In het voorjaar van 2001 vertrok ze naar de kernploeg van trainster Ingrid Paul. Daar bloeide ze ondanks een sterk gereduceerd salaris weer op, hetgeen haar aan het begin van dit seizoen drie gouden medailles opleverde bij de NK afstanden.